Râul Alb din Țara Hațegului se află printre puținele râuri de munte din Carpații românești care și-au păstrat de-a lungul timpului frumusețea și originalitatea.

Valea Râului Alb este una dintre zonele nemodificate de om până acum și este o arie protejată, făcând parte din situl Natura 2000 Strei – Hațeg. În curând, însă, valea neatinsă a Râului Alb va deveni o legendă.

Pe albia Râului Alb urmează să fie construite două micro-hidrocentrale în extravilanul comunei Sălașul de Sus, sat Coroiești, județul Hunedoara. Cursul de apă naturală din țara Hațegului, lunca virgină a râului Alb și patru specii de pești protejate vor fi distruse de utilaje imense, betoane și buldozere. Așadar, micul colț de rai va rămâne doar o amintire frumoasă și va fi devastat de lucrările pentru amenajarea hidrocentralelor.

După cum era de așteptat, reacțiile iubitorilor de natură nu au întârziat să apară. Începând cu reprezentanții Coaliției pentru Mediu, continuând cu ONG-urile pentru protecția mediului și cu oamenii simpli care nu admit distrugerea mediului înconjurător, toți au luat atitudine în fața autorităților (Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara) care au permis aprobarea acestui proiect.

97.000 de persoane vs. ministrul Mediului

În acest sens, biologul clujean Călin Dejeu a inițiat o petiție internațională, care a strâns până în acest moment 96.413 semnături. Petiția ”Ajutați-ne să salvăm ultimul lac neperturbat din Carpații Românești” este adresată ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu și are ca scop suspendarea lucrărilor și protejarea sitului natural.

Printre semnăturile strânse și află și cele ale unor persoane importante din străinătate precum președintele Societății Wetland Scientist Europe, profesorul Sven Bjork de la Facultatea de Limnologie din Lund, Richard Cunjak de la Canadian Rivers Institute, conform romaniacurata.ro.

“Valea Râului Alb a fost identificată ca fiind ultimul râu de munte din Carpații Românești conservat aproape perfect din punct de vedere ecologic, geomorfologic și hidromorfologic, constituindu-se într-o adevărată comoară naturală cu un mare potential științific și turistic,” susțin reprezentanții Coaliției pentru Mediu, potrivit România Liberă.

Pentru a atinge obiectivul stabilit, de 97.000 de semnături, petiția mai are nevoie, până la sfârșitul acestei zile, de 600 de nume. Petiția o puteți citi AICI.

 

Citește și: Petiție pentru stoparea tăierii pădurilor din parcurile naționale

Citește și: BRADFEST 2015: 500 de puieți de brad, donați într-o singură zi

Citește și: Defrișări în Retezat: Drumul către cabana Pietrele va fi refăcut. Exploatările continuă

Comments

comments

3 Responses

  1. Lovasz Attila Laszlo

    E inadmisibil ca unii sa distruga tot ce a mai ramas din tara asta superba , habitatul nostru al tuturor cetatenilor ei, pentru ca cineva sau o companie nenorocita straina sa faca PROFIT !!!!!!!

    Răspunde
  2. Deceneu

    Nici in ceasul al 12-lea, cand aprope toatele raurile care scapasera miraculos de megalomania autarhica a lui Ceausescu au fost distruse complet de „micro”hidrocentrale, impostorii din sistem nu vor sa recunoasca evidenta absoluta, frizand patologicul. Functionarii (platiti de noi sa faca opusul aceea ce fac) de la APM Hunedoara declara cu nonsalanta ca „o microhidrocentrala nu are in mod normal efecte negative asupra albiei unui rau”.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*