82 de vârfuri, de peste 4.000 de metri altitudine, în 80 de zile. Acesta este scopul actual al alpinistului elvețian Ueli Steck, o „mașină” de alpinism care nu vrea să stabilească vreun record, ci doar să-și arate dragostea pentru munți. Proiectul său „82 summits” a început pe 9 iunie, iar până astăzi, Steck a urcat 48 de vârfuri.

Ueli Steck este cunoscut în lumea alpinismului drept o „mașină elvețiană”. Iar denumirea reflectă pe deplin reușitele sale: în octombrie 2013, a stabilit un nou record pe fațada sudică a vârfului Annapurna, una dintre cele mai dificile din Nepal, într-o expediție solo de numai 28 de ore. Apoi, în 2014, a reușit, alături de germanul Michael Wohlleben, prima expediție de iarnă care să lege trei rute de pe fațada nordică a Tre Cime di Lavaredo, din Dolomiți. În doar 16 ore. Steck a primit de două ori premiul „Pioletul de Aur”, în 2009 și în 2014 și este, totodată, primul alpinist care a primit premiul „Eiger”.

Acum, Ueli Steck are un alt plan, pe care îl începuse cu Michael Wohlleben, retras între timp din cauza unei accidentări – cucerirea a 82 de vârfuri de peste 4.000 de metri altitudine din Alpi.

„Ce m-a determinat să fac acest proiect… Pur și simplu voiam să fac ceva în Alpi. Nu am urcat multe dintre vârfurile de aici și cred că acesta e motivul. L-am ales pe Michael Wohlleben ca partener de expediție pentru că am discutat ideea împreună, deci era clar că tot împreună vom face cele 82 de vârfuri. Din nefericire, Michael s-a accidentat (a fost nevoit să aterizeze forțat cu parapanta în coborârea de pe Schreckhorn și s-a lovit destul de rău la picior – n.r.) după cinci vârfuri și a trebuit să renunțe”, a declarat Steck pentru eMunte.ro.

Steck a mai spus că, de la retragerea lui  Wohlleben, proiectul s-a schimbat dramatic, dar așteaptă ca germanul să se recupereze și să se alăture din nou proiectului, măcar în etapa finală. În ciuda acestui eveniment, „mașina elvețiană” și-a păstrat ritmul de expediție-fulger cu diferiți prieteni alpiniști, care s-au alăturat proiectul „82 summits” din mers. Printre aceștia, și soția alpinistului, Nicole Steck. De asemenea, la sfârșitul lunii iunie, Ueli Steck a urcat 18 vârfuri din Italia într-o singură zi, alături de alpinistul elvețian Andreas Steindl, într-un test de anduranță alpină pe care l-au botezat „Spaghetti Tour”.

„Mă deplasez în fiecare zi între șase și 14 ore și n-am luat nicio pauză de 20 de zile”, a mai spus Steck.

Întrebat de eMunte.ro dacă s-a pregătit în mod deosebit pentru acest proiect, Steck a susținut că „nu te poți antrena pentru un an și apoi să crezi că ești pregătit pentru un asemenea proiect. M-am antrenat toată viața mea, aceasta e baza pe care o am și este ceea ce îi trebuie cuiva pentru o expediție de acest fel”. Alpinistul elvețian a mai explicat că „este periculos să te gândești că munții sunt ușori”, mai ales după ce Patrick Berhaud a murit într-un proiect similar în urmă cu câțiva ani.

Deși proiectul Lui Ueli Steck, „82 summits”, nu este prima expediție de cucerire a 82 de vârfuri (în decembrie 2006, Miha Valic le-a urcat în 102 zile), Steck vrea să facă o diferență prin modul în care se deplasează între taberele de bază. În loc să opteze pentru mașină, Steck merge, aleargă sau pedalează. Totodată, în coborârea de pe vârfuri, alpinistul schiază sau zboară cu parapanta. În acest moment, Ueli Steck mai are 34 de vârfuri de urcat și vrea să-și ducă la bun sfârșit proiectul până pe 29 august.

„Această expediție este ceva foarte special pentru mine. Mă simt ca acasă în Alpi. Întâlnesc mulți oameni și mulți prieteni. E o provocare mare, în curtea din spate. Sunt tare fericit că am găsit un proiect pentru mine aici, în Alpi. Mi-ar plăcea să le arăt iubitorilor de munte că trebuie doar să ai idei să să-ți trăiești visele. Pur și simplu, trebuie să faci ce simți și ceea ce îți place”, a concluzionat Steck pentru eMunte.ro.

Mai jos aveți planul de expediție al lui Ueli Steck:

 

Comments

comments

4 Responses

      • mihai

        Unde ?
        NB: „… după ce Patrick Berhaud a murit într-un proiect similar în urmă cu câțiva ani…”
        Patrick Berhault, 19 iulie 1957 – 28 aprilie 2004

      • Oana Căloiu

        Informații din articol sunt fix cele pe care ni le-a spus Ueli Steck. De la noi e numai introducerea despre el (performanțele), restul articolului se bazează doar pe ceea ce a spus el pentru eMunte.ro. Inclusiv partea cu Patrick Berhaud. Cuvintele sale cu traduse mot-a-mot, fără intervenții.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*