Pe 2 și 3 aprilie, copiii pasionați de escaladă se întrec la înălțime. La sala de escaladă Carpatic din incinta Sema Parc din București, Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), împreună cu Alpin Club Carpatic (ACC), organizează cea de-a 5-a ediție a Trofeului Internațional de Escaladă Carpatic (TIC).

În aprilie anul acesta, va avea loc cea de-a cincea ediție a singurului concurs internațional de escaladă sportivă din România dedicat în exclusivitate copiilor. Lansat în noiembrie 2012, în cadrul sălii de escaladă din Sema Parc, Trofeul s-a bucurat de o creștere constantă a numărului de concurenți și țări participante, evoluând de la circa 50 de competitori din România și Bulgaria (ediția I), la o medie de 70 de sportivi, din 4 țări, pe eveniment.

Pentru ediția aceasta, și-a anunțat participarea un număr record de concurenți, peste 90, provenind din cluburile afiliate din România, precum și din partea federațiilor omoloage din Bulgaria, Ucraina și Serbia, observându-se o creștere îmbucurătoare a numărului de sportivi români – 51% dintre cei înscriși.

Categorii de vârstă la care se concurează sunt:

  • Copii 3 (C3) 7-9 ani (an naștere 2009, 2008, 2007)
  • Copii 2 (C2) 10-11 ani (an naștere 2006, 2005)
  • Copii 1 (C1) 12-13 (an naștere 2004, 2003)

Ambele probe ale Trofeului se constituie și în întreceri finale ale Campionatului Național de Escaladă. Disciplina bouldering a TIC va decide campionii balcanici ai categoriilor de copii.

Evenimentul va fi deschis publicului, accesul în sală fiind liber, în măsura spațiului disponibil, din dorința de a promova acest sport și beneficiile sale în rândul părinților și copiilor.

TIC, pe lista IFSC

Intenția organizatorilor este ca, prin calitatea organizării, a premiilor oferite și a nivelului sportiv ridicat să impună acest concurs în calendarul oficial al Federației Internaționale de Escaladă (IFSC), transformându-l într-un eveniment regulat care să jaloneze calendarul competițional atât al sportivilor români, cât și al celor europeni. De asemenea, se dorește ca România să fie cunoscută și apreciată nu numai prin rezultatele obținute de micii ei sportivi, dar și prin calitatea concursurilor organizate și prin grija față de creșterea noilor generații de cățărători.

De la început și până azi, micii sportivi români au înregistrat o evoluție remarcabilă în cadrul Trofeului Carpatic, obținând de fiecare dată locuri pe podium. Aceștia au adunat un total de 19 medalii, dintre care 7 de aur, 7 de argint și 5 de bronz. Cristian Râpă, cel mai titrat sportiv român la escaladă sportivă, în ciuda vârstei fragede, cu premii obținute în concursurile de top din Europa, este marele favorit al concursului la categoria sa de vârstă (12-13 ani).

Mai multe informații despre Trofeul Internațional de Escaladă Carpatic, găsiți AICI.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*