Dacă spui că venirea primăverii ți-a alungat moleșeala din mușchi și din oase, te credem pe cuvânt. Ai de ales, însă, între a scoate nasul din casă pentru a ataca terasele, sau a te gândi serios să te apuci, de exemplu, de trail running.

Începătorii trebuie să știe, însă, câteva lucruri esențiale înainte de a porni pe poteci, în pas alergător. După ce ai achiziționat o pereche bună de pantofi de trail running, precum și restul echipamentului, urmează cele șapte sfaturi de mai jos pentru a fi apt de alergare și data viitoare.

1. Găsește un traseu practicabil

De preferabil, în împrejurimi. Dacă nu știi încotro s-o apuci după ce ieși pe ușă, întreabă prietenii sau, și mai bine, pe amatorii de trail running din regiunea în care locuiești. Atunci când alergi pentru prima oară, este bine să nu alergi singur, pentru a nu te rătăci și pentru a avea cine să-ți ofere primul ajutor, în cazul în care te accidentezi.

2. Aleargă cu pași mici

Nu face pași mari, ca și cum te-ai pregăti să sari la groapa cu nisip, ci aleargă cu pași mici și repezi. În acest fel, greutatea corpului tău va avea, întotdeauna, un punct de sprijin, iar tu vei reacționa mai repede în cazul apariției unui obstacol și îți vei menține un bun echilibru. Modul în care alergi este foarte important, deoarece trail running-ul este mai solicitant pentru musculatură și pentru sistemul circulator și respirator decât alergarea pe șosea.

3. Abordează ascensiunile la pas

Asta dacă ești începător. S-ar putea ca sistemul tău muscular să nu fie obișnuit cu alergarea în pantă, iar accidentările să nu te ocolească. În plus, alergătorii experimentați știu că este mult mai eficient să abordezi pantele la pas și să-ți conservi energia pentru porțiunile de coborâre.

4. Privește poteca la câțiva metri în fața ta

Nu-ți privi picioarele și nici cerul senin, atunci când alergi, deoarece nu te ajută cu nimic. În schimb, este deosebit de util să vezi obstacolele din timp, pentru a evita accidentările. Și nu reacționa cu lenea la picior: evită sau sari peste obstacol mai mult decât pare necesar la prima vedere. Mult prea multe accidentări se întâmplă din cazua comodității sau proastei aprecieri privind distanța față de obstacol și dimensiunea acestuia.

5. Păstrează distanța față de alergătorul din fața ta

Asta dacă vrei să respecți punctul 4. Dacă vrei să ocolești obstacolele, trebuie să le poți vedea din timp.

6. Ferește-te de stânci și de rădăcini sau trunchiuri alunecoase de copaci

Dacă poți să sari peste un trunchi de copac prăbușit, fă-o. Nu călca pe el, deoarece poți să aluneci și să cazi, iar riscul unei accidentări crește. De asemenea, dacă ai de traversat un pârâu sau o baltă, mai bine alergi direct prin apă, decât să țopăi pe pietrele alunecoase.

7. Fii precaut, iar asta înseamnă:

– de câte ori este posibil, aleargă împreună cu un prieten;

– ia cu tine o hartă, dacă alergi pentru prima dată pe un anumit traseu;

– păstrează, în mașina cu care te deplasezi până aproape de punctul de start, o trusă de prim ajutor;

– ia cu tine mai multă hrană decât crezi că vei avea nevoie;

– ia cu tine un telefon mobil;

– ia cu tine un spray paralizant. Poate fi util, căci situațiile neprevăzute nu apar doar în serialele precum ”Criminal Minds”;

– informează-te cu privire la ora la care apune soarele.

 

41a   Citește și: Cadavrele, folosite pentru inovație. Ce alte lucruri nu știai despre pantofii de alergare

 

41b   Citește și: Ce pericole te pândesc în timpul curselor de alergare montană și cum să le eviți

 

41c   Citește și: Un nou traseu a fost marcat în Munții Piatra Craiului

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*