Tragedie pe Everest. După ce un alpinist american a murit, duminică, în apropierea vârfului Everestului, iar un alpinist din India a dispărut, încă doi alpiniști și-au pierdut viața pe cel mai înalt munte din lume, conform Agerpres.

UPDATE. Încă doi alpinişti au decedat, duminică, pe Everest, au anunţat luni oficiali din Nepal, citaţi de Reuters.

Un australian în vârstă de 54 de ani, Francesco Enrico Marchetti, a murit în zona tibetană a Everestului, iar Vladimir Strba, în vârstă de 48 de ani, din Slovacia, şi-a pierdut viaţa în apropiere de zona ”Balconului”, potrivit oficialilor.

Marchetti ar fi decedat din cauza răului de altitudine, la circa 8.300 de metri, la mică distanţă de vârf, a explicat Navin Trital de la compania Expedition Himalaya care a coordonat activitatea logistică pentru acest alpinist.

”I s-a făcut rău şi a murit în timp ce era coborât către o bază de mai jos”, a declarat Trital pentru Reuters în Kathmandu.

Strba a decedat la circa 8.400 de metri în aşa-numita ”Zona morţii”, din zona nepaleză a muntelui unde aerul este foarte rarefiat, potrivit unei declaraţii făcute luni de Gyanendra Shrestha, din cadrul Departamentului de Turism. Acesta a completat că circumstanţele exacte care au dus la decesul lui Strba nu sunt deocamdată clare.


Roland Yearwood, în vârstă de 50 de ani, din Statele Unite, făcea parte dintr-o expediţie condusă de o companie britanică de ghizi, a declarat Murari Sharma, directorul general al partenerului local al companiei.

Alpinistul a murit când se afla la altitudinea de 8.400 de metri, în zona cunoscută popular sub denumirea ”Balcon”.

„Yearwood era unul dintre cei patru americani din echipă”, a spus Sharma, adăugând că doi ghizi de alpinism au fost trimişi pentru a recupera corpul neînsuflețit.

Acesta a fost cel de-al treilea deces pe Everest din acest an.

Un alt alpinist a dispărut

Ravi Kumar, un alpinist indian de 26 de ani, lipseşte de duminică. El ajunsese în vârful muntelui sâmbătă la ora 01:28 p.m., dar până la căderea nopţii nu ajunsese la Tabăra 4, notează Kyodo şi The Himalayan Times.

Un căţărător nepalez de 85 de ani a murit la tabăra de bază din Everest acum două săptămâni în timp ce încerca să devină cea mai în vârstă persoană care escaladează muntele.

Totodată, și alpinistul elveţian Ueli Steck a murit în acest an, în încercarea de a urca pe munte printr-o rută nouă.

Nepalul a eliberat permise unui număr de 375 de alpinişti pentru escaladarea Everestului, cel mai mare număr într-un singur sezon din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) şi Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpinişti care au ajuns în vârf.

Aproximativ 5.000 de alpinişti au mers pe urmele lor şi aproximativ 300 au murit în această încercare.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*