Vrei să te apuci de hiking, dar nu știi de unde să începi? Ei bine, după ce, de-a lungul timpului, am primit tot felul de întrebări despre aspecte de bază ale activității de hiking pe care, se pare, puțină lume le explică, ne-am hotărât să așternem aici câteva întrebări puse frecvent de începători și să încercăm și câteva răspunsuri.

În primul rând, hikingul reprezintă una dintre cele mai simple modalități de a petrece timpul în natură și de a dobândi sau de a păstra o bună condiție fizică. În al doilea rând, hikingul nu este activitatea outdoor cea mai lipsită de pericole pe care ai putea s-o încerci. De aceea, credem că este necesar ca fiecare începător să știe câteva lucruri de bază.

Iată cele mai frecvente întrebări care ne-au fost puse, de-a lungul timpului, nouă și prietenilor noștri drumeți și la care încercăm să răspundem foarte pe scurt:

  1. Care este echipamentul de care am nevoie?

În primul rând, pune-ți, ție însuți, două întrebări: îmi voi petrece noaptea pe munte? Cum va fi vremea?

Pentru drumețiile de o zi, nu ai nevoie de mare lucru, însă încălțămintea adecvată este esențială. Tot pentru drumețiile de o zi, mai ai nevoie și de un rucsac în care să iei cu tine suficient de multă apă, câteva haine adecvate condițiilor meteo și o cremă cu protecție solară.

Pentru drumețiile de mai multe zile, ai nevoie de câteva lucruri în plus (îmbrăcăminte adecvată, cort, izopren, sac de dormit etc). Dacă ești un drumeț începător, te sfătuim să pleci întâi în câteva drumeții de o singură zi, pentrua prinde puțină experiență înainte de o aventură de anvergură.

2. Cu ce mă încalț?

Pentru a ști cu ce să te încalți, trebuie să știi ce greutate vei duce în spinare, cât de accidentat este terenul și cum va fi vremea. Totodată, ține și de preferințele personale, deoarece unora pur și simplu le este greu să se adapteze cu bocancii de munte și preferă ghetele, cu excepția sezonului de iarnă.

Prin urmare, uită de bascheți, teniși, „adidași” și mizează pe bocancii de munte sau pe ghetele de munte. O opțiune pot fi și pantofii de alergare montană. Noi, de obicei, recomandăm astfel de bocanci de munte pentru orice drumeție pe teren accidentat, indiferent dacă durează o zi sau mai multe zile. Pe noi (unul dintre noi are probleme la o gleznă, pe care a avut-o ruptă acum foarte mulți ani), bocancii de munte ne-au salvat de la multe entorse.

Însă, în general, pentru drumețiile de o zi, pantofii de alergare montană sau ghetele de munte pot fi o alegere potrivită. Pentru drumețiile de mai multe zile, bocancii de munte ni se par esențiali.

3. Care sunt cele mai bune haine pentru hiking?

Despre îmbrăcăminte am scris de nenumărate ori pe site-ul nostru, așa că te afătuim să arunci un ochi pe regula celor trei straturi.

4. De fiecare dată când am mers la munte, am făcut bătături la picioare. Cum le evit?

Și despre asta am mai scris, așa că citește „Cum evităm bătăturile de la bocanci”, precum și aceste sfaturi de la o sportivă de top.

5. Trebuie să folosesc bețele de trekking?

Depinde. Trebuie să știi, însă, că bețele de trekking nu sunt făcute doar pentru bătrâneii pe care îi poți întâlni pe traseu și care, de multe ori, sunt mult mai sprinteni decât tine (dacă ești începător). Dacă nu ești convins, află care sunt cele opt avantaje incontestabile pentru care ar trebui să folosești bețele de trekking.

6. Cât de mare trebuie să fie rucsacul?

Când eram în liceu, am mers pe munte cu niște prieteni despre care am aflat, în vârf de munte, că au luat cu ei, în rucsac, un ceaun din fontă plin cu frigărui, „ca să nu le pună-n pungă”. Dacă ești unul dintre oamenii ăștia, ai nevoie de un rucsac de 1.000 de litri, poate vrei să cari cu tine toată bucătăria. Dacă nu ești unul dintre ei, întreabă-te pentru câte zile mergi pe munte. Pentru o drumeție de o zi, un rucsac de maximum 30 de litri poate fi suficient, mai ales dacă nu iei cu tine lucruri inutile. Pentru o drumeție de un weekend, un rucsac de 50 de litri este mai mult decât OK, iar pentru drumeții de mai mult de trei zile, ai putea avea nevoie de un rucsac cu o capacitate de până la 80 de litri. În fond, nu contează atât de mult capacitatea rucsacului, cât capacitatea ta de a alege în mod deștept lucrurile de care ai nevoie și de a fi eficient atunci când le împachetezi.

7. Mi-ar plăcea să merg pentru mai multe zile pe munte, dar n-am bani de tot echipamentul necesar. Ce fac?

Păi, fă o echipă cu cineva care are tot echipamentul necesar. Mergi pe munte cu un prieten care are un cort, care are una sau două lanterne frontale (dacă are doar una pentru el, ține-te de el ca un copil de mamă și nu porni singur pe coclauri când se apropie seara). Însă trebuie neapărat să ai bocancii și hainele tale, asta dacă nu-ți poate împrumuta el o jachetă. Aici n-ai ce face.

În plus, alege trasee unde știi sigur că poți dormi la cabană, deci nu ai nevoie de cort, izopren și sac de dormit.

8. Am nevoie de șosete speciale pentru hiking?

Răspunsul simplu este „nu”. Răspunsul mai complicat este „da, dacă vrei să te bucuri și mai mult de drumeție, săe viți bătăturile și să ai picioarele uscate”.

9. Am nevoie de o trusă de prim ajutor?

Păi, cam da. Ia cu tine „pastile de cap” (cele care „funcționează” în cazul tău), un set de bandaje, o sticluță mică de rivanol, una (la fel de mică) de spirt, pastile pentru problemele digestive, săpun, un ac și o papiotă cu ață. Nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de ele. Totodată, un cuțit ar putea fi la fel de util. Nu umbla cu el atârnat la șold, că nu ești Winnetou, dar nici nu-l pune la fundul rucsacului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*