Mai sunt câteva zile până la finalul anului, iar acestea sunt zilele în care oamenii își fac, de obicei, planuri pentru anul care vine. Așa-numitele „rezoluții” de sfârșit de an.

Unii își propun să-și schimbe jobul, alții vor să câștige mai mulți bani. Alții vor să vadă America sau să slăbească 10 kile, în timp ce alții vor să se apuce de ceva ce n-au mai încercat niciodată sau de ceva ce le place să facă, dar n-au investit, până acum, bani și energie în așa ceva.

Pedalatul nu este o excepție. Sigur se află pe listele de „rezoluții” ale unor oameni, dar la fel de sigur este și faptul că unii dintre ei se pot întreba „bine-bine, dar eu cu ce încep și de ce am nevoie? dar nu cumva nu sunt pregătit pentru asta? nu cumva am nevoie de mai mulți bani decât îmi pot permite?”.

Primul lucru de care ai nevoie este o bicicletă, o cască și niște lumini care să te facă vizibil în trafic. Biciclete găsești pe toate drumurile, iar acum, că e suntem în sezonul rece (doar calendaristic, ce-i drept), multe modele au prețuri la reducere, care ajută să economisești câteva sute de lei, cu care te urci în tren și mergi să te dai pe coclauri mai frumoase decât alea urbane. Exemple de reduceri avem AICI.

Iar dacă nu vrei să te arunci din prima pe poteci de munte, poți încerca, pentru început, să te dai cu bicla prin oraș, spre muncă sau prin parcuri, iar pentru un astfel de „intro” în lumea ciclismului amator, te poate ajuta și o astfel de bicicletă.

Nu uita de cască și de lumini.

Iar acum, haideți să aflăm care sunt lucrurile de care NU ai nevoie pentru a te apuca de pedalat. Ca să n-avem vorbe mai târziu.

1. Abilități sportive speciale. 

Acestea vin cu odată cu trecerea timpului și cu practicarea constantă a ciclismului, fie că vorbimd espre MTB sau despre șosea. Și nu te descuraja când o să te doară fundul la început. Trece după câteva zile de pedalat, te obișnuiești și nu vei mai simți nimic dup-aia. Pentru că, da, mulți cicliști începători se descurajează din cauza acestui disconfort inițial care nu se manifestă decât… inițial.

2. O bicicletă scumpă. 

Diferența dintre o bicicletă scumpă și una ieftină apare pe traseele lungi și foarte lungi sau atunci când vine vorba despre competiții.

Dacă abordezi MTB-ul (sau ciclismul, în general) ca începător, poți să-ți cumperi și o bicicletă ieftină, cu echipament din gama de jos. Atenție, însă, la cadru, pentru că este cea mai importantă componentă a bicicletei. Groupset-ul pe care-l ai la dispoziție contează mai puțin, mai ales că, fiind începător, șansele de a lovi (mai ales) schimbătorul de pinioane sunt destul de mari.

E mai bine să pedalezi pe o bicicletă ieftină decât să nu pedalezi deloc. Important e să începi, c-o să-ți dai tu seama pe parcurs ce nevoi ai. Cine știe, poate nu-ți place MTB și te atrage mai mult pedalatul pe șosea, pe o cursieră.

3. Echipament scump. 

Noi spunem că cea mai importantă piesă a echipamentului pe care-l îmbraci este casca. Ai grijă să fie potrivită cu mărimea și forma capului tău. În rest, după buget.

Evită tricourile din bumbac. Iar dacă nu ai foarte mulți bani la dispoziție, poți intra și într-un magazin cu produse sportive second hand.

4. Echipamente electronice de ultimă generație

Ciclocomputerele sunt aproape pe fiecare ghidon, însă prețurile lor variază de la câteva zeci de lei până la peste 300 de euro. Pentru început, nu ai nevoie de un ciclocomputer foarte performant. Unul rezistent la apă și care să măsoare viteza și viteza medie, timpul și distanța parcursă este este mai mult decât suficient.

Iar dacă nu ai bani de un ciclocomputer, e OK, îl poți cumpăra oricând altcândva. Oricum, nu faci performanță, iar placerea pedalatului nu are nicio treabă cu cifrele.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*