Unii oameni evită să meargă pe munte din cauza unor frici peste care nu pot să treacă, dar și a lipsei unei informări adecvate cu privire la fenomenul hikingului.

Evident, am întâlnit, de-a lungul anilor, foarte mulți oameni care nu au mers niciodată pe munte. Pe unii pur și simplu nu i-a interesat o astfel de activitate, în timp ce alții au invocat o serie de temeri și de pericole care i-au determinat să evite drumețiile montane.

Am făcut un brainstorming printre prietenii montaniarzi și acestea sunt cele mai frecvente temeri legate de drumețiile montane despre care au auzit la cei din jurul lor:

 1. Frica de urși și de alte animale sălbatice

În munții noștri, principalul pericol din partea animalelor sălbatice este reprezentat de urși, de lupi și de câinii ciobănești. Cu toate acestea, rareori se întâmplă ca urșii și lupii să atace trecătorii. Vom trata acest subiect într-un articol separat. Există, însă, o mai mare posibilitate de a fi atacat de câinii de la stâni. Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să NU fugi. Dacă te încolțesc câinii, păstrează-ți calmul și stai pe loc până când stăpânul câinilor vine și-i îi alungă din preajma ta. În acest fel, aproape sigur nu ți se va întâmpla nimic.

2. Nu am condiție fizică. Cum vrei să merg pe jos atâția kilometri?

Cea mai bună modalitate de a dobândi o bună condiție fizică pentru traseele montane este să ieși cât mai mult pe traseele montane, pentru a-ți obișnui corpul cu mișcările specifice unei astfel de activități. Alege trasee ușoare, de două-trei ore, apoi mergi pe trasee tot mai dificile. Vei simți, cu timpul, că ești tot mai pregătit(ă) pentru o drumeție.

3. Mi-e teamă că nu voi avea la mine tot ce-mi trebuie. Nu sunt Bear Grylls!

Nu ești bear Grylls, dar, dacă vrei să ai la tine tot ce-ți trebuie, informează-te cu privire la lucrurile de care vei avea nevoie și cumpără-le sau împrumută-le de la prieteni. Îți spunem de pe acum: în primul rând, chiar și pe trasee ușoare, de câteva ore, ai nevoie de astfel de ghete de munte. Dacă mergi pe un traseu mai dificil, recomandăm bocancii de munte. În rest, te sfătuim să citești și despre regula celor trei straturi, despre care am scris de nenumărate ori.

4. Mi-e teamă că mă voi rătăci

Dacă vrei să afli cum să nu te rătăcești pe munte și, BONUS!, cum afli unde ești dacă te-ai rătăcit, aruncă un ochi la acest articol. Ar putea să-ți fie de folos. Oricum, valabil în molte domenii: atenția te scapă de multe neplăceri.

5. Dacă am o problemă, cine mă ajută?

Păi, te ajută prietenii cu care ai plecat în drumeție (dacă ești începător, NU pleca singur. Niciodată!). Te ajută și salvamontiștii, dacă îi anunți la timp. Dar, mai mult decât oricine, te ajuți tu însuți prin purtarea echipamentului adecvat și prin evitarea riscurilor inutile, deși, din punctul nostru de vedere, nu există riscuri utile.

6. Cu cine să merg pe munte? Prietenii mei nu au astfel de pasiuni!

Nici o problemă! De aceea există Internetul și rețelele de socializare: pentru oameni care vor să socializeze. Pe Facebook există nenumărate grupuri dedicate iubitorilor de munte, care organizează, periodic, drumeții montane. Împrietenește-te cu ei online și ieși cu ei la o tură. Îți garantăm că sunt oameni faini.

Citește și: Întrebări și răspunsuri pentru drumeții începători. Totul despre echipamentul de hiking

Comments

comments

3 Responses

 1. Costin

  Îmi este frică de urși și câinii de stână, de trăsnete, de cădere înainte să asigur.
  De aceea și merg la munte!

  Răspunde
 2. Grosz Csaba

  Pai daca faci acident mori acolo…ie sinucidere nu avem doctori.nu avem ambulante nici spital bune performant

  Răspunde
 3. Constantin

  Îmi este frică de numărul mare de cocalari ce ajung pe munte și lasă în urma lor ,mormane de gunoaie .

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*