TOPUL celor mai interesante cărți pentru montaniarzi. Ne place muntele. Îl iubim atunci când suntem sus, la aer curat, îl iubim atunci când vorbim despre el, când ne uităm la un film cu alpiniști sau când îl regăsim în paginile unei cărți. Fiecare dintre noi a văzut cel puțin un film cu alpiniști și suntem siguri că cei mai mulți dintre voi nu au ratat recentul „Everest” din 2015. De aceea ne-am gândit să ne uităm prin bibliotecă, să întrebăm prietenii și să dăm o tură pe net. Motivul: vrem să aflăm care sunt cărțile pentru și despre montaniarzi care nu ar trebui să ne lipsească din bibliotecă.

  1. Filmul „Everest” a făcut furori în cinematografe, însă puțini au citit cartea lui Jon Krakauer, „În aerul rarefiat”. Jon este unul dintre supraviețuitorii tragicei expediții de pe Everest din 1996, iar cartea sa reprezintă o poveste detaliată despre ce s-a întâmplat atunci când muntele s-a dezlănțuit, iar opt oameni și-au pierdut viața. Evident, cartea bate filmul și conține câteva detalii fascinante pe care filmul regizat de Baltasar Kormakur le-a omis.

2. Vă mai amintiți de filmul „Into the Wild”, cu Emile Hirsch? Filmul s-a bazat pe cartea aceluiași Jon Krakauer, „În sălbăticie”, care s-a menținut doi ani pe lista best-seller-urilor New York Times. Se pare că Krakauer „ruls”, cum ar spune americanii. Un caz real, un film fabulos și o carte emoționantă. După ce o vor citi, montaniarzilor li se va face dor de ducă, iar ne-montaniarzii vor intra pe net să caute un rucsac, bocanci și ceva haine de tură, pentru că-și vor da seama că viața poate fi trăită și altfel decât în orașele sufocate de caniculă.

3. Acolo unde cei mai mulți dintre alpiniști își pregătesc expedițiile cu minuțiozitate, alții aleargă și ating vârfuri montane de peste 6.000 de metri în doar câteva ore. Kilian Jornet e un ultramartonist pasionat de recorduri mondiale. Spre exemplu, catalanul a urcat și a coborât de pe cel mai înalt vârf din America de Nord în 11 ore și 40 de minute. Cartea lui „Să alergi sau să mori” se află pe rafturile virtuale ale elefant.ro, iar cine se înțelege bine cu limba engleză s-ar putea bucura și de poveștile celor mai importante chipuri din istoria alpinismului mondial.

4. Ați văzut filmul „Şapte ani în Tibet”? A avut la baza sa un bestseller, cartea cu același nume scrisă de austriacul heinrich Harrer în 1952. După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Harrer pleacă într-o expediție în Himalaya, este luat prizonier de britanici şi decide să evadeze pentru a ajunge în Tibet. El și prietenul său Peter Aufschnaiter devin primii europeni acceptaţi vreodată în miticul Lhasa, „oraş interzis”, iar Heinrich pătrunde chiar în cercul intim al lui Dalai Lama, cu care se va împrieteni.

Toate cărțile de mai sus se găsesc AICI, unele dintre ele la prețuri reduse. Oricum, site-ul poate fi considerat un paradis al celor care cumpără cărți online.

Tot Harrer a scris și „The White Spider: The Classic Account of the Ascent of the Eiger” (1959, completări în 1964).

5. Dacă vă plac poveștile frumoase, puteți citi și „Hobbitul” lui JRR Tolkien. Ați văzut filmul? Noi l-am văzut, ne-a plăcut și suntem siguri că și cartea, pe care mărturisim că n-am citit-o, ne va încânta.

6. Niculae Baticu – Jurnalul unui alpinist și aviator (1981). Nu e o carte care să poată fi găsită în orice librărie, dar am dat de ea pe câteva site-uri.

Pentru cei care nu se feresc de cărțile în engleză:

  1. Walter Bonatti – The Mountains of My Life (1995), despre care site-ul flutureledepiatra.ro spune că „este o carte despre unul dintre cei ai cunoscuți alpiniști din lume, care a deschis rute în pereți din Alpi care nu fuseseră considerați abordabili până atunci (de exemplu, Grand Cappucin), dar a și inovat în alpinismul de iarnă, solitar sau în echipă. Bonatti a fost un personaj controversat, într-o perioadă în care alpinismul era o chestiune de mândrie națională și era și foarte mediatizat din cauza asta”.

2. Gaston Rébuffat – Starlight and Stormgaston rebuffat starlight and storm (1956)

3. Hermann Buhl – Nanga Parbat Pilgrimage: The Lonely Challenge

4. Lionel Terray – Conquistadors Of The Useless

Povești despre singurătate, despre spirit de echipă, despre alpinism.

6. Maurice Herzog – Annapurna: First Conquest of an 8000-meter Peak

7. Joe Simpson – Touching the Void, The True Story of One Man’s Miraculous Survival

Cartea lui Joe Simpson se găsește și în librăriile românești, mai exact în magazinele de munte. Touching the Void a fost ecranizată într-un film fabulos.

În cazul Touching the Void, decizia a dus la un rezultat cu totul neașteptat, dar nu o să vi-l spun eu aici 🙂

Dacă ai nevoie de câteva cărți inspiraționale pentru alpinism și escaladă, cu metode de antrenamente și nu numai, poți căuta următoarele cărți. Cel puțin așa spune lumea:

  1. Steve House and Scott Johnston – Training for the New Alpinism: A Manual for the Climber as Athlete

2. Mark Twight – Extreme Alpinism: Climbing Light, Fast & High (1999)

3. Arno Ilgner – The Rock Warrior’s Way: Mental Training for Climbers

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*