De-a lungul timpului, au fost inventate dispozitive și echipamente pe care pasionații de drumeții și sport, din zilele noastre, le percep ca esențiale. Fără ele, orice aventură montană ar putea fi un chin sau, mai rău, un pericol. 

Dacă echipamentul poate fi o a doua piele, o mână în plus sau o talpă mai sigură, vă lăsăm pe voi să decideți. Mai jos, veți găsi doar câteva dintre cele mai utile invenții care au schimbat viața iubitorilor de munte:

Margini metalice la schiuri

Apărute în anul 1926, marginile metalice au fost inventate de contabilul austriac Rudolf Lettner. Acesta a deschis noi posibilități pentru schiori, deoarece sportivii au putut realiza, din acel moment, întoarceri agresive și opriri controlate, indiferent de condiții și teren.

În anii 40, o inovație vine în completare. Este vorba despre materialele care permiteau ca schiurile să fie mai flexibile, potrivit outsideonline.com. Aceste materiale, împreună cu marginile metalice ale schiurilor, au revoluționat lumea sportului de iarnă.

Foto: Ruth Hartnup/Flickr

Foto: Ruth Hartnup/Flickr

Schimbătoarele bicicletelor

Mecanismul prin care cicliștii pot acum schimba vitezele în timpul mișcării a fost inventat în anul 1937, de Tullio Campagnolo și Lucien Charles Hippolyte Juy. Acesta a fost utilizat pentru prima oară chiar în Turul Franței, în același an. Înainte de apariția acestor saboți, cicliștii erau nevoiți să decupleze roata din spate, să o întoarcă și să o așeze la loc.

Foto: Russ/Flickr

Foto: Russ/Flickr

Canoe din aluminiu 

În anii ’40, canoele din aliaj de aluminiu reprezentau un tip de ambarcațiune revoluționară. Inventată în anul 1945 de William Hoffman, vicepreședintele companiei aeriene Grumman, ambarcațiunea din aluminiu s-a dovedit a fi utilă în momentele în care lovea pietre și bucăți de stâncă.

În zilele noastre, evoluția ambarcațiunii a dus la apariția rafting-ului. Rafting-ul este unul dintre cele mai iubite sporturi pe ape repezi, dar și unul dintre cele mai sigure. Bărcile pentru rafting pot fi chiar și de 6 – 12 persoane, care trebuie să își coordoneze mișcările.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Îmbrăcăminte impermeabilă

Hainele impermeabile ne fac drumețiile mai frumoase și sunt un must-have în cel puțin trei din patru anotimpuri. Acestea oferă protecție și căldură în caz de ploaie și umezeală extremă. Jack O’Neill a introdus acest tip de echipament în anul 1952, în magazinul său din San Francisco.

Foto: Morten Liebach/ww.flickr.com

Foto: Morten Liebach/ww.flickr.com

Rucsacuri cu cadru intern

Ideea unui rucsac care să stea prins de corpul purtătorului, în timp ce acesta se cațără pe stânci, i-a venit lui Greg Lowe, în anul 1967. Acesta a instalat cadre interne în rucsacul său, a adăugat stabilizatori de umăr, o curea pentru piept și curele laterale. În anii 1990, cadrele interne au început să fie din ce în ce mai căutate, în special pentru confortul sporit pe care îl oferă.

Foto: Staffan Edvardsson/Flickr

Foto: Staffan Edvardsson/Flickr

Pantofi de alergat cu spumă

Putem spune că pasiunea pentru trail running a multor iubitori de natură se datorează, în mare parte, chimistului David Schawaber. Acesta a inventat, în anii 70, o spumă mai moale, care poartă denumirea de acetat de etilen – vinil sau EVA, și care amortizează șocurile. Primii pantofi sport care au beneficiat de această invenție se numeau Villanova. În prezent, multe companii folosesc pernițe cu acest tip de spumă, însă există sportivi care se plâng că o astfel de spumă duce la destabilizarea piciorului și la creșterea riscului de accidentare.

Foto: Ludo Rouchy/Flickr

Foto: Ludo Rouchy/Flickr

Ceasuri care monitorizează ritmul cardiac

La importanța verificării ritmul cardiac, în timpul alergării, s-a gândit schiorul Seppo Säynäjäkangas, când a creat primul ceas de mână care arată ritmul cardiac. Se întâmpla în anul 1975. Invenția a fost un succes, astfel că șapte ani mai târziu, compania sa, Polar, a lansat prima versiune wireless. În prezent, industria a căpătat numele de smartwatch, iar acum, cu aceste dispozitive, putem afla, printre multe altele, și care este viteza pe care o avem în alergare. După care putem da un share pe Facebook…

Foto: tomemrich/Flickr

Foto: tomemrich/Flickr

Biciclete de munte cu suspensie

Odată cu inventarea suspensiei de către mecanicul Paul Turner, bicicletele au devenit mult mai sigure și mai comode. Suspensia oferă o viteză sporită, un control mult mai bun pe terenuri accidentate și reduc riscul apariției accidentelor. În 1987, Turner a dezvăluit pentru prima dată, la o expoziție, suspensiile față și spate ale unei biciclete.

În prezent, există sisteme electronice care ajustează automat suspensia în funcție de teren.

Foto: Dave Haygarth/Flickr

Foto: Dave Haygarth/Flickr

Gadget cu senzori, care stochează online datele despre organismul uman

Compania Nike a scos pe piață un astfel de dispozitiv în anul 2006 și a reprezentat o inovație în rândul pasionaților de sport. Informațiile cu privire la ce se întâmplă cu organismul sportivului care poartă acest gadget sunt afișate pe pagina personală de Internet. Acești senzori au fost inserați în diverse echipamente, precum căști folosite de iubitorii de sporturi de iarnă.

Foto: utaka Tsutano/Flickr

Foto: Yutaka Tsutano/Flickr

Citește și: RideOn Goggles: Primii ochelari cu realitate augmentată pentru sporturile de iarnă

Citește și: Salonul Bicicletei 2015: Noutățile anului în materie de biciclete

Citește și: Ghid practic. Cum alegi clăparii de schi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*