Dacă ai întreba 100 de oameni cât de mult iubesc natura, majoritatea ți-ar răspunde că „foarte mult”. Probabil 80-90% dintre ei se declară iubitori de natură, însă nu toți fac ceva concret pentru a se bucura de ea și, mai mult decât atât, nu toată lumea înțelege la fel petrecerea timpului liber „la aer curat”.

Așa c-am dorit să aflăm care sunt cele mai populare moduri de a-ți petrece timpul în natură și, dincolo de asta, pe ce loc se află drumețiile montane. În România, statisticile în acest sens lipsesc, însă lucrurile stau cu totul altfel în SUA sau în alte state europene.

Ce am aflat:

Hinking-ul, pe locul 3 în SUA, după alergare și pescuit

Drumețiile montane se află pe locul 3 într-un top al celor mai frecvente activități outdoor în Statele Unite.

Pe primul loc se află alergarea, practicată de 55,9 milioane de americani, constant sau ocazional, atât pe asfalt, cât și pe teren accidentat.

Pe locul al doilea se află pescuitul, practicat de 49,1 milioane de americani. Pescuitul reprezintă și în România una dintre activitățile în aer liber preferate de români și pare să fie chiar mai popular decât drumețiile montane.

La o simplă căutare pe internet, afli și că pasionații au la dispoziție site-uri dedicate lor, dar și magazine de unde își pot achiziționa echipamentele de care au nevoie, de la sonare de pescuit, la astfel de mulinete Shimano. Pentru că, da, Shimano produce și mulinete, foarte apreciate de pescari, nu doar componente de top pentru biciclete.

Urmează hikingul, practicat de 44,9 milioane de americani și în plină creștere a popularității. Cifrele sunt elocvente: în 2009, 32,6 milioane de americani practicau drumețiile în natură, iar cifrele au crescut constant până în 2017, conform statista.com.

Situația în Europa

În Europa, cele mai multe cifre par să ne parvină din Germania. Probabil, nu pentru că ar fi țara în care sportul este mult mai popular decât în alte țări, ci mai degrabă din multitudinea de sondaje și de statistici pentru care germanii au o pasiune aparte.

Pentru că nu putem compara obiceiurile germanilor cu cele ale românilor, prezentarea unor cifre este irelevantă. Relevantă ni se pare, însă, o altă statistică ce prezintă procentul oamenilor care merg la schi, în Uniunea Europeană.

Pe primele trei locuri se află Lichtenstein, Austria și Elveția (36%, 36% și 35%), urmate de Finlanda (23%), de Norvegia (22%) și de Cehia (21).

România se află spre coada clasamentului, cu un procent de doar 3%, fiind depășită de țări cu un potențial mult mai mic la acest capitol: Croația (5%), Bulgaria (5%), Estonia (5%), Spanbia (5%), Lituania (5%), Ungaria (6%), Marea Britanie (10%), Belgia (11%), Polonia (13%).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*