Despre Everest, ”pragul morții” și sumele exorbitante pe care le plătesc cei care vor să urce pe cel mai înalt vârf al lumii se vorbește în toate colțurile lumii.

Cea mai de succes poveste rămâne cea a primei ascensiuni reușite a Everestului, din mai 1953, când Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay scriau istoria. Cu toate acestea, multe lucruri interesante s-au petrecut sau se găsesc pe ”acoperișul lumii”, dar acestea nu sunt știute de toată lumea. Noi am realizat o listă cu zece astfel de lucruri:

Păianjenii de munte

În Himalaya există specia de păianjeni ”Euophrys omnisuperstes”, cunoscută, de localnici, cu denumirea de ”păianjelul himalayan săltăreț”. Alpiniștii susțin că au văzut acestă arahnidă și la 6.700 de metri altitudine, ascunsă printre crăpăturile stâncilor. Sunt printre singurele animale care rezistă la asemenea altitudini, alături de câteva specii de zburătoare. Se hrănesc cu musculițe aduse de vânt.

21 de ascensiuni, la dublu

Șerpașii Apa Sherpa și Phurba Tashi dețin recordul pentru cele mai multe ascensiuni reușite pe Everest. Fiecare a urcat cu succes vârful de 21 de ori. Phurba Tashi a urcat pe Everest de 3 ori în 2007, în expediții solo, iar Apa Sherpa a urcat aproape în fiecare an, în perioada 1990-2011, iar unele dintre acensiunile sale au avut ca scop avertizarea asupra efectelor încălzirii globale.

Cearta de la cea mai mare altitudine

Echipele de expediție care pleacă în cucerirea Everestul nu sunt printre cele mai sudate. În 2013, alpiniștii Ueli Steck, Simone Moro și Jonathan Griffith s-au certat cu șerpașii, după ce alpiniștii ar fi ignorat recomandarea unui popas, în timpul ascensiunii. De la ceartă, a fost numai un pas până la îmbrănceli, pumni și bătăi cu pietre. Italianul Simone Moro a acuzat public că unul dintre șerpași l-ar fi amenințat cu un piolet. Disputa a continuat și în tabăra de bază, de unde alpiniștii s-au întors acasă, de teama unei revolte a șerpașilor.

O istorie de 450 de milioane de ani

Deși munții Himalaya s-au format acum 60 de milioane de ani, istoria Everestul datează de mai mult timp. Sedimentele de calcar și gresie din vârful masivului ar fi fost straturi aflate sub nivelul mării, acum 450 de milioane de ani, potrivit listverse.com. Mai mult, în partea superioară a Everestului s-au găsit, în 1924, fosile marine, din perioada despre care vorbeam.

Disputa metrilor

Care este altitudinea Everestului? Depinde. Specialiștii din China susțineau, până în 2010, că vârful himalayan are 8.844 de metri, în timp ce autoritățile din Nepal mizau pe 8.848 de metri. Diferența ar fi, se pare, la stratul de zăpadă, pe care China a preferat să îl ignore, deși măsurătorile tuturor munților din lume includ și acest aspect. În 2010, cele două țări au ajuns la un compromis și au decis ca Everestul să aibă, oficial, 8.848 de metri.

Everestul continuă să se înalțe

Un studiu din 1994 a demonstrat că Everestul se înalță cu 4 milimetri pe an, datorită activității plăcilor terestre. În 1999, cercetătorii de la American Millennium Expedition au pus în funcțiune un satelit, destinat să măsoare, cu exactitate, cu cât crește Everestul/an. Astfel, au ajuns la concluzia că vârful himalayan are, în prezent, 8.850 de metri.

Mai multe denumiri

Deși la nivel internațional se folosește ”Everest”, tibetanii se referă la acest vârf, încă din cele mai vechi timpuri, prin denumirea “Chomolungma”, care înseamnă ”zeița mamă a tuturor munților”. O altă denumire folosesc, însă, locuitorii din Nepal, și anume “Sagarmatha”, care înseamnă ”frunte în cer”. ”Everestul” este cea mai recentă dintre denumirile vârfului și a fost dată de Andrew Waugh, după George Everest, predecesorul său în funcția Geodez General al Indiei. George Everest s-a opus numelui propus de Waugh și a comunicat către Royal Geographical Society, în 1857, că numele Everest nu poate fi scris în hindi și nu poate fi pronunțat de locuitorii Indiei. Numele propus de Waugh a rămas însă valid, în ciuda obiecțiilor sale, și în 1865, Royal Geographical Society a adoptat oficial denumirea de ”Muntele Everest” ca nume al celui mai înalt munte din lume.

Ambuteiaj uman

Deși o expediție pe Everest e costisitoare (a se vedea AICI), numărul celor care doresc să urce cel mai înalt vârf al lumii este în continuă creștere. Pe 19 mai 2012, în numai câteva ore, peste 200 de persoane au ajuns pe Everest, iar alpiniștii au avut de așteptat ore bune ca să poată realiza o ascensiune în adevăratul sens al cuvântului.

Cea mai mare groapă de gunoi

Pe culmile celui mai înalt vârf din lume nu sunt numai corpurile alpiniștilor ghinioniști, care au pierit în timpul unei expediții, ci și aproximativ 50 de tone de gunoi. Expediția Eco Everest, care se organizează în fiecare an, începând din 2008, are ca scop adunarea de gunoi de pe culmile masivului, iar până acum au colectat 13 tone. În plus, guvernul nepalez a introdus și o lege, care îi obligă pe alpiniști să aducă, la întoarcerea dintr-o expediție, 8 kilograme de gunoi. În caz contrar, pierd 4.000 de dolari. Mai multe detalii găsești AICI.

Nu este cel mai înalt multe din lume

Deși este cel mai înalt punct din lume, nu este și cel mai înalt munte. Mauna Kea, un vulcan hawaiian inactiv, are peste 10.000 de metri înălțime, dar mai mult de 6.000 se află sub nivelul mării. Mai multe am scris AICI.

Citește și: TOP. Cei mai periculoși optmiari din lume. Everestul, abia pe locul 10

Citește și: Record mondial pe Everest

Comments

comments

One Response

  1. Ruxi

    Foarte interesant. Doresc să vă rog să faceţi o listă Top 10 şi cu cele mai periculoase vârfuri din România.

    Mulţumesc anticipat.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*