Munții Rodnei sunt unii dintre cei mai impunători masivi din Carpații Românești și cei mai înalți din grupa Carpaților Orientali. Dacă vă decideți să îi vizitați, veți descoperi peisaje spectaculoase, dar și specii rare de plante și animale.

Când veţi privi în zare, de pe crestele Rodnei, amintiţi-vă că:

1. În Munții Rodnei se află Parcul Național Munții Rodnei, al doilea parc național din țară ca suprafață. Parcul are o întindere de 47.177 hectare, fiind situat 80% în județul Bistrița-Năsăud și 20% în județul Maramureș.

Foto: Lacul Lala Mică/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lacul_Lala_Mic.jpg

Foto: Lacul Lala Mică

2. Parcul Național Munții Rodnei a fost înființat în anul 1932. În același an, o zonă de 183 de hectare din regiunea Pietrosu Mare din Munții Rodnei a fost declarată prima Rezervație Științifică din România.

3. Munții Rodnei adăpostesc în jur de 67 de lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Lala Mică, Lala Mare), fiind situate chiar și la altitudini cuprinse între 1.800 și 1.950 de metri.

4. Un loc unic în Munții Rodnei este „Poiana cu narcise”, situată la o altitudine de 1.600 de metri pe versantul vestic al munților Saca. Nu ezitați să vizitați acest mic colț de rai de 5 hectare.

Foto: Poiana Narciselor/János Rusiczki/Flickr

Foto: Poiana Narciselor/János Rusiczki/Flickr

 

5. În Munții Rodnei se găsesc peste 1.000 de specii de plante, printre care se află și câteva specii ocrotite prin lege. Printre ele se numără floarea de colț, ghintura galbenă, angelica sau sângele-voinicului.

6. Dacă vizitați Parcul Național Munții Rodnei, vă puteți întâlni cu capre negre, căprioare, bursuci, nevăstuici, marmote și chiar cu cocoşi de munte. Aici se află o specie rară de păsări, cocoșul de mesteacăn, zona munților Rodnei fiind printre ultimele zone unde se mai găsește această specie.

Foto: Cocoșul de munte/http://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Na%C8%9Bional_Karkonoski#/media/File:Auerhahn-balz.jpg

Foto: Cocoșul de munte/ro.wikipedia.org/

Foto: http://www.pnmr.mmnet.ro/Lepidoptere/index.html#36

Foto: Apotomis Infida/pnmr.mmnet.ro

 

7. Parcul Național Munții Rodnei este cunoscut pentru faptul că adăpostește circa 650 de specii de fluturi. În anul 2005, a fost descoperită aici o specie unică în România, Apotomis Infida, potrivit Adevărul.

8. Parcul Național Munții Rodnei este arie protejată de interes național și internațional și ajută la conservarea biodiversității munților Carpați, conform parcrodna.ro.

9. Ariile protejate din Parcul Național Munții Rodnei se împart în patru rezervații științifice și șase rezervații naturale.

10. Cel mai înalt pisc din Munții Rodnei este vârful Pietrosu, cu o altitudine de 2.303 metri. Acest masiv este ideal pentru iubitorii de drumeții pe munte, deoarece aici se găsesc mai multe vârfuri care trec de 2.000 de metri, cum ar fi Vf. Inău (2.279 metri), Vf. Inăuţ (2.222 metri), Vf. Buhăescu Mare (2.257 metri).

 

Citește și: FOTO. Un fotograf polonez și-a descoperit pasiunea pentru dormitul în cort în Munții Rodnei

Citește și: Izvorul Roșu din munții Rodnei: Legendă sângeroasă, sub streașina muntelui

Citește și: Plantă rară din Munții Rodnei, redescoperită după 100 de ani

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*