Parcurile naționale din întreaga lume sunt arii care adăpostesc multe specii de plante și animale și care, adesea, sunt asemănate cu adevărate colțuri de rai.

Iată 10 dintre cele mai frumoase parcuri și rezervații naturale din Europa.

  1. Parcul Național Triglav

Parcul Național Triglav este singurul parc național din Slovenia și poartă numele celui mai înalt munte din țară, cu o altitudine de 2.864 de metri. Cu o suprafață de 880 de kilometri pătrați, rezervația naturală este considerată a fi un adevărat paradis montan, care adăpostește cascade impresionante, lacuri, păduri și pajiști, dar și 33 de așezări umane. Parcul Național Triglav a fost declarat obiectiv UNESCO în anul 2003.

O legătură interesantă există între Parcul Național din Slovenia și celebrele viori Stradivarius. Acestea din urmă au fost realizate de Antonio Stradivarius, din copacii care creșteau pe Valea Bohinj din Munții Triglav, conform descopera.ro.

Foto: 29cm/Flickr

Foto: 29cm/Flickr

  1. Parcul Natural Bialowieza

Parcul Natural Bialoweza este situat pe teritoriul a două țări, Polonia și Belarus, și este printre puținele zone din Europa unde se mai găsesc păduri seculare. Rezervația ocrotește mai multe specii de plante și animale, dar cel mai important element faunistic este bizonul european. Parcul Național Bialowieza este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Potrivit UNESCO, pădurea este „singurul exemplu natural conservat de pădure seculară, precum cele care acopereau cândva întreaga Europă”, conform dw.de.

Foto: vlod007/Flickr

Foto: vlod007/Flickr

  1. Rezervația naturală Elveția saxonă

Această rezervație naturală are o suprafață de 36.000 de hectare și se află la granița dintre Germania și Cehia. Elveția saxonă este cunoscută pentru aspectul romantic pe care îl are, datorită peisajului unic, alcătuit din  formaţiuni stâncoase, văi adânci, platouri şi defileuri. Acest relief poate fi admirat printr-o plimbare pe Elba, cu unul dintre cele mai vechi vapoare cu zbaturi din lume sau cu tramvaiul Kirnitzschtal.

Foto: Raymond Chan/Flickr

Foto: Raymond Chan/Flickr

  1. Parcul Național Lacurile Plitvice

Rezervația naturală din Croația este cel mai vechi parc național din sud-estul Europei. Numele lui provine de la cele 16 lacuri de pe teritoriul său, care sunt legate între ele prin cascade. Parcul național Lacurile Plitvice este vizitat anual de peste un million de turiști, poate și datorită faptului că aici au fost filmate scenele din ecranizările romanelor lui Karl May, potrivit descopera.ro.

Foto: Dennis Jarvis/Flickr

Foto: Dennis Jarvis/Flickr

  1. Parcul Național Tatra

Munții Tatra sunt cei mai înalți din lanțul carpatic și adăpostesc două parcuri naționale, unul pe teritoriul Slovaciei, Tatransky Narodny Park, și celălalt pe teritoriul Poloniei, Tatranski Park Narodowy. Parcul Național Tatra, Slovacia, este primul parc național (și rezervație naturală) din istoria țării și a fost înființat în 1948. Sălbăticia munților Tatra a permis ca 1.400 de specii de plante, dintre care 40 nu mai cresc în alte părți ale lumii, să trăiască pe aceste meleaguri. Printre cele mai des întâlnite mamifere se numără caprele negre, urşii, marmotele, lupii, râşii, cerbii şi mistreţii.

Foto: Tom Page/Flickr

Foto: Tom Page/Flickr

  1. Parcul Național Loch Lomond

Parcul Național Loch Lomond este situat pe teritoriul Scoției și a fost de-a lungul timpului sursă de inspirație pentru diferiți poeți. Parcul adăpostește peste 20 de lacuri, munți stâncoși, păduri virgine, dar oferă și un habitat perfect pentru numeroase specii de animale. În fiecare primăvară, egretele poposesc în parc pentru a se împerechea. Altă specie rară de păsări care poate fi întâlnită aici este cocoșul de munte, conform visitscotland.com.

Foto: A Bremner/Flickr

Foto: A Bremner/Flickr

  1. Parcul Național Gran Paradiso

Parcul Național Gran Paradiso este primul parc național din Italia și este situat pe teritoriul Alpilor. Este cunoscut pentru ocrotirea capricornului, specie dispărută din restul Alpilor italieni. Aici se găsește un relief glaciar spectaculos, alcătuit din 57 de ghețari.

Foto: Fulvio Spada/Flickr

Foto: Fulvio Spada/Flickr

  1. Parcul Național Vatnajökull

Parcul Naţional din Islanda este deosebit deoarece aici se află un relief unic și spectaculos, format din vulcani, ghețari, văi și platouri. Aici poate fi văzută și una dintre cele mai mari cascade din Europa, Dettifoss. La baza ghețarului Vatnajökull, gheața are 1.000 de ani vechime, iar în unele locuri, chiar și 1.000 de metri grosime.

Foto: Andrés Nieto Porras/Flickr

Foto: Andrés Nieto Porras/Flickr

  1. Parcul Național Olimp

Parcul Național Olimp a fost înființat în anul 1938, din două motive: pentru protejarea cadrului natural din Grecia și pentru includerea muntelui Olimp, care a găzduit, în mitologia greacă, 12 zeități. Spre deosebire de restul peisajelor mediteraneene din Grecia, Parcul Național de aici oferă un relief stâncos, chei spectaculoase și păduri dese. Aici sunt ocrotite peste 1.700 de specii de plante, 23 dintre ele fiind endemice, potrivit gradinamea.ro.

Foto: http://ca.wikipedia.org/wiki/Olimp#/media/File:Olympus_Litochoro.JPG

Foto: ca.wikipedia.org

  1. Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc ca mărime din România și a fost înființat în anul 1932. Pe suprafața de 47.177 hectare se găsesc peste 1.000 de specii de plante, 67 de lacuri glaciare și 650 de specii de fluturi, una dintre ele fiind unică în România. Dacă ajungeți în Parcul Național Munții Rodnei, nu ezitați să vizitați un loc inedit, Poiana Narciselor.

Foto: Robert Sarkozi/Flickr

Foto: Robert Sarkozi/Flickr

Citește și: FOTO. Parcuri Naționale din România, în expoziția ”Ultimele grădini ale raiului din inima Europei”

Citește și: Idei de vacanță: Parcul Național Buila-Vânturarița, un mic colț de rai

Citește și: TOP 10. Curiozități despre Munții Rodnei

Comments

comments

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*