Chiar și cei mai experimentați și bine pregătiți montaniarzi se pot accidenta în drumețiile pe munte. Accidentările pe trasee montane sunt inevitabile uneori, astfel că este important să știi cum să procedezi dacă ești rănit sau te îmbolnăvești pe traseu.

Prima și cea mai importantă lecție este, bineînțeles, să fii informat: cum să acorzi primul ajutor, cum să rămâni uscat și cum să îți păstrezi o temperatură corporală optimă. De asemenea, să știi la cine să apelezi în situații de acest gen este un plus.

Cea de-a doua lecție este să fii echipat. Cu haine impermeabile, cu bocanci, cu frontală, cu trusă de prim ajutor și lista poate continua (despre minimum de echipament pe care trebuie să îl ai în rucsac am scris AICI). Când ești bine echipat, cu atât îți cresc șansele să ai o drumeție sigură indiferent de problemele pe care le-ai putea întâmpina. Și, în situații nefericite, poate face diferența dintre a ajunge înapoi acasă nevătămat și a ajunge pe mâinile medicilor.

Cea de-a treia lecție este să fii calm și să îți păstrezi rațiunea chiar și atunci când corpul nu te mai ascultă.

Dacă ai nota 10 la cele trei lecții, vei fi pregătit să te salvezi pe tine, dar și alt drumeț în pericol.

Căderile

Căderile sunt cele mai numeroase cauze de deces pe traseele montane. O cădere poate avea ca urmari, dacă ești norocos, câteva zgârieturi sau, dacă norocul nu te însoțește, răni care îți pot pune viața în pericol, mai ales că, de cele mai multe ori, căderile se petrec în locul greu accesibile pentru cei care ar putea să te ajute. Acesta este motivul pentru care este deosebit de important să nu faci drumeții singur sau să te avânți, acum – în sezonul rece, pe trasee interzise.

Cele mai multe căderi apar atunci când montaniarzii sunt în coborâre, din cauza pietrelor, frunzelor umede sau gheții. Alteori, oboseala, lipsa antrenamentului și neatenția sunt responsabile. Pentru a reduce cât mai mult riscul căderilor, este esențial să porți pe traseu astfel de bocanci de munte. În timpul verii, poți miza și pe ghetele de munte sau pe pantofii de alergare montană (cei din urmă sunt mai puțin recomandați persoanelor cu glezne sensibile, predispuse la entorse). Bețele de trekking, răbdarea și atenția pot fi, de asemenea, armele tale împotriva căderilor.

Citește și: Sacii de dormit pentru 1, 2, 3, 4 și 5 sezoane. Care sunt diferențele și cum îl alegi pe al tău

Extenuarea din cauza căldurii și insolația

Deși extenuarea pe vreme caldă și insolația nu pot fi considerate accidentări în sine, suprasolicitarea în zilele fierbinți de vară poate duce la răniri.

Extenuarea de la căldură te va face să te simți obosit, amețit sau să ai grețuri. Odihna, hidratarea și mâncarea sunt tratamentul indicat în această situație. Dacă extenuarea din cauza căldurii poate fi gestionată relativ ușor, insolația îți poate pune viața în pericol. Simptomele includ confuzie, delir și pierderea conștienței. Pielea este constant fierbinte, deoarece mecanismul de răcire al corpului nu mai funcționează așa cum ar trebui. Insolația este o adevărată stare de urgență, scăderea temperaturii corporale fiind esențială într-o astfel de situație.

Ambele situații pot fi evitate dacă ești moderat atunci când vine vorba de drumețiile pe timp de vară – în fapt, nu concurezi cu nimeni -, dacă te odinești suficient, bei multă apă și mănânci în mod regulat pe parcursul drumeției.

Răceala și hipotermia

Ca și în cazul insolației, deși nu pot fi considerate ca accidentări, răceala și hipotermia te pot pune foarte grav în pericol. Scăderea temperaturii corporale poate duce la confuzie, slăbiciune fizică și, mai departe, pierderea cunoștinței și moarte – chiar și în timpul verii!

Chiar dacă în mod obișnuit răcelile nu sunt periculoase, neținute sunt control pot degenera în probleme de sănătate care duc la afecțiuni ale nasului, gâtului și căilor respiratorii, precum și la stări de oboseală și dureri, ce te pot pune în pericol pe cărări. În ceea ce privește hipotermia, semnele inițiale se manifestă printr-o ușoară senzație de răceală și dificultăți în utilizarea mâinilor pentru sarcini simple. Semnele ulterioare pot include tremurături necontrolate, pierderea cunoștinței și deces, dacă nu se iau măsuri în timp util.

Dacă a fi răcit pe traseu se poate evita printr-un stil de viață echilibrat și prin susținerea sistemului imunitar, hipotermia poate fi prevenită prin echipament adecvat – în acest sezon – haine călduroase și impermeabile (când este ud, corpul tău pierde de tri ori mai multă căldură), purtarea acestora conform regulii celor 3 straturi, hidratarea constantă (fără alcool și cofeină) și alimentația adecvată.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*