Documentarul „The Summit”, ecranizare a tragediei de pe vârful K2, din 2008, în care 11 alpiniști au murit, este acum disponibil pe Netflix.

Vineri. Vara anului 2008. O echipă din 25 alpiniști (inițial, pe parcurs, unii au renunțat) sud-coreeni, pakistanezi, nepalezi, olandezi şi italieni încep ascensiunea celui de-al doilea vârf ca altitudine din lume, K2. Ating vârful și se pregătesc de coboare. Pe când se aflau în defileul Bottleneck, o strâmtoare extrem de periculoasă, un bloc de gheață se desprinde brusc de la o altitudine de 8.200 de metri și o ia la vale, nimicind totul în calea lui. Cei ce nu pier în avalanșă, mor răpuși de viscol și ger. 11 alpiniști își găsesc sfâșitul în acel weekend.

„Este cea mai mare tragedie de pe vârful K2 din 1986, când au murit 12 alpinişti”, a afirmat la acel moment Nazir Sabir, din cadrul organizaţiei Nazir Sabir Expeditions, potrivit Mediafax.

Regizorul Nick Ryan a încercat, în 2012, să redea tragica întâmplare prin intermediul interviurilor luate celor trei supraviețuitori. Foarte multe detalii nu au ieșit la suprafață și nici cauzele exacte care au dus la moartea celor 11 alpiniști, întrucât fiecare supraviețuitor are altă poveste. Documentarul a fost realizat din asamblarea de imagini reale din timpul expediției din 2008, realizate de aplinistul suedez Fredrik Sträng, și reconstituiri filmate de Nick Ryan în Munții Alpi.

Mai jos, găsiți trailer-ul documentarului „ The Summit”:

Citește și: Premieră pe K2. Al doilea vârf din lume ca altitudine, cucerit de trei nepaleze

Citește și: Hartă de colecție. Care erau cei mai înalți munți în anii 1800?

Citește și: Pe Pământ există munți mai înalți decât Everestul

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*