Un alpinist francez, răpit în Algeria, a fost decapitat, la sfârșitul lunii septembrie, de o grupare teroristă afiliată Statului Islamic, după ce Parisul a respins ultimatumul de 24 de ore pentru încetarea raidurilor aeriene asupra pozițiilor ISIS din Irak.

Știrea a făcut înconjurul lumii și a revoltat opinia publică internațională, inclusiv comunitățile de alpiniști și asociațiile montane din nenumărate țări, însă acesta nu a fost primul caz în care alpiniștii au devenit ținta atacurilor teroriste.

11 alpiniști, uciși de talibani pe Nanga Parbat în 2013

Pe 22 iunie 2013, un grup format din cel puțin 12 militanți talibani au atacat Tabăra de Bază a muntelui Nanga Parbat din Himalaya și au ucis 11 alpiniști: trei ucraineni, doi chinezi, doi slovaci, un lituanian, un chinez american, un nepalez și un ghid local din Pakistan.

Atacatorii au vrut să răzbune moartea liderului taliban Wali ur-Rehman, ucis de o dronă americană în luna mai 2013. ONU a condamnat imediat atacul, iar în mai puțin de două luni, toți cei 20 de oameni implicați în atacul terorist au fost arestați.

În timpul atacului, pe Nanga Parbat se aflau și alpiniștii români Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Bruno Adamcsek și Aurel Sălășan, care urcau, însă, pe partea cealaltă a muntelui, conform ziare.com.

Trei turiști din Moscova, uciși într-o stațiune de schi

În februarie 2011, un grup de separatiști islamiști a distrus cablul telecabinelor dintr-o stațiune de schi de pe muntele Elbrus din Caucaz. Deși telecabinele s-au prăbușit în zăpadă, nu au existat victime. Ulterior, militanții mascați au atacat un microbuz și au ucis trei schiori din Moscova.

Conform Ministerului rus de Interne, 399 de atacuri teroriste au fost comise în Caucazul de Nord în 2013. 242 dintre acestea s-au petrecut în Dagestan.

Trei alpiniști germani, răpiți de militanții kurzi în Turcia

Un grup de militanți kurzi din cadrul grupării PKK au răpit, în iulie 2008, trei alpiniști germani, aflați într-o expediție pe muntele Ararat din estul Turciei. Incidentul s-a produs în provincia Agri, aflată la graniţa cu Iranul, cunoscută ca o destinaţie favorită pentru turiştii iubitori de alpinism. Germanii fuseseră răpiți dintr-o tabără aflată la altitudinea de 3.200 de metri.

„Teroriştii şi-au justificat acţiunea prin faptul că Guvernul german întreprinde măsuri tot mai aspre împotriva ascociaţiilor şi simpatizanţilor PKK”, se arăta într-un comunicat de presă al guvernatorului turc Mehmet Cetin. Din fericire, cei trei alpiniști au fost eliberați la scurt timp.

Patru alpiniști, răpiți în Kârgâstan

Patru alpiniști americani experimentați, trei bărbați și o femeie, sponsorizați de compania The North Face, au fost răpiți, în Kârgâstan, de o grupare teroristă, în luna august a anului 2000. Timp de mai multe zile, alpiniștii au fost ținuți ascunși în bivuacuri, în încercarea răpitorilor de a evita militarii kârgâzi. Un soldat, care fusese răpit înaintea americanilor, a fost executat la scurt timp. După șase zile de la momentul răpirii, cei patru alpiniști au reușit să evadeze, după ce l-au împins de pe o stâncă pe unul dintre teroriștii care îi păzea.

Șase turiști, răpiți și uciși în Kashmir

În iulie 1995, șase turiști occidentali (doi britanici, doi americani, un german și un norvegian) au fost răpiți de o grupare militantă islamistă în provincia Kashmir. Unul dintre americani a reușit să scape. Norvegianul Hans Christian Ostrø a fost decapitat, iar trupul său a fost găsit după mai bine de o lună lângă un mic orășel din regiune. În ciuda încercărilor de salvare a turiștilor, în decembrie 1995, răpitorii au declarat că nici unul dintre ostatici nu se mai află în mâinile lor. Cei patru turiști nu au fost găsiți niciodată și se presupune că au fost uciși.

 

   Citește și: Un alpinist francez, decapitat de o grupare afiliată ISIS

 

   Citește și: FOTO. Cele mai periculoase trasee montane din lume, pe care copiii merg la școală

 

   Citește și: FOTO. Cum arată cel mai periculos traseu de drumeție din lume unde mor, anual, 100 de turiști

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*