Reabilitarea Crucii Caraiman va începe în primăvara anului 2018, iar lucrările vor fi finalizate cel mai probabil în 2019, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, şi mai mulți reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia s-au deplasat marţi la Monumentul Eroilor Crucea Caraiman.

Monumentul a fost transferat în 2016 în administrarea MApN pentru reabilitare şi restaurare, iar Codrin Munteanu a declarat că reabilitarea va începe în primăvara anului 2018, după obţinerea finanţării şi desemnarea constructorului, conform Agerpres.

Totodată, secretarul general al MApN a declarat că lucrările vor fi finalizate cel mai probabil în 2019, din cauza condiţiilor meteo care permit o activitate de şantier de cel mult cinci luni pe an.

„Ne dorim nu doar consolidarea şi reabilitarea monumentului, ci şi transformarea sa într-un reper important pe harta turistică a zonei. Proiectul prevede amenajarea în spaţiile obiectivului comemorativ a unei expoziţii moderne, accesibile publicului, în care să predomine informaţia digitizată, posibil cu holograme, fond sonor şi alte facilităţi de informare, pe măsura importanţei pe care acest simbol o are în ansamblul naţional al operelor ce comemorează Războiul de reîntregire”, a afirmat oficialul MApN.

Cum se va desfășura reabilitarea monumentului

Codrin Munteanu a precizat că, după aprobarea cererii de finanţare, următoarea etapă o constituie semnarea contractului de finanţare. Cererea de finanţare a fost depusă pe 24 august 2016, fiind declarată eligibilă.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 19,3 milioane lei, din care circa 16,4 milioane lei reprezintă valoarea finanţării externe nerambursabile. Totodată, 2,9 milioane lei reprezintă valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurate de MApN.

Potrivit sursei citate, MApN a încheiat şi un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).

MApN precizează că au fost elaborate documentaţiile necesare şi au fost obţinute avizele de mediu şi de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, iar documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire a fost depusă la Primăria Buşteni, estimându-se eliberarea acesteia în aprilie.

Proiectul tehnic şi planul expoziţiei, în acord cu specialiştii de la INP, urmează să fie avizate de MCIN cel mai târziu în iunie 2017, afirmă MApN.

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman este amplasat la o altitudine de 2.291 de metri, având o înălţime totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri. Crucea a fost inclusă în 2013 în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcţia sa a început în 1926 şi s-a finalizat în 1928. În 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic naţional.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*