O anchetă a ISCIR a arătat că telescaunul de la Bunloc se află în afara prevederilor legale și pune în pericol siguranța turiștilor. În acest context, ISCIR și ANPC au decis ca toți operatorii de transport pe cablu, din județul Brașov, să fie verificați.

În seara zilei de 31 decembrie 2014, la puţin timp după lăsarea întunericului, 7 turişti rămâneau blocaţi în telescaunul de la Bunloc. La -20 de grade Celsius, turiștii au așteptat, mai bine de două ore și jumătate, ca salvamontiştii sau administratorii telescaunului să îi ajute să coboare din instalația care se oprise la aproximativ la 7 metri deasupra solului.

După salvarea turiștilor și transportarea lor la spital, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) a efectuat o anchetă. În urma acesteia, administratorii telescaunului din Săcele au fost amendaţi cu 15.000 de lei pentru incident, iar telescaunul va rămâne închis, potrivit ziarului Bună Ziua, Brașov.

Raportul întocmit de ISCIR a scos la iveală mai multe nereguli. Pe de o parte, în momentul incidentului, la telescaun se afla doar un mecanic, deşi ar fi trebuit să fie prezent şi şeful instalaţiei. Pe de altă parte, regulamentul de funcţionare a telescaunului nu era avizat ISCIR, iar firma susținea că are toate mijloacele pentru a interveni în cazul unor astfel de incidente. Mai mult, compania de transport pe cablu nu avea nici contract cu Salvamontul.

Cu toate acestea, se pare că de vină fuseseră și turiștii, care s-ar fi balansat în telescaun până ce au scos cablul de pe role. La aflarea acestora, prefectul Mihai Mohaci a răbufnit și a precizat că turiștii trebuie să fie ”educați” atunci când vin la munte.

”Şi aici cred că avem o mare problemă, pentru că, în general, cei care suntem din zona de munte ne uităm cu ironie la cei care vin din zona de sud. Sigur, venirea lor aici aduce şi bani, dar produce şi probleme dacă nu le explicăm riscurile la care se supun când nu respectă indicaţiile cunoscătorilor”, a spus prefectul Mihai Mohaci.

Alte 11 instalații vor fi verificate

Prefectul Mihai Mohaci, alături de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţiei Consumatorului, Marius Dunca, şi şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov, Sorin Susanu, s-au întâlnit, pe 8 ianuarie, cu toţi cei 11 operatori de transport pe cablu din judeţul Braşov. Operatorii au fost anunțați că, în perioada următoare, vor fi verificate toate instalaţiile, prin echipe mixte, formate din inspectori ISCIR şi comisari ANPC.

”Vor fi verificate atât autorizaţiile, cât şi procedurile de comunicare. De altfel, am stabilit că, în cazul unui incident, în primă fază, operatorii vor încerca să rezolve problema în regim propriu, pentru că fiecare operator trebuie să aibă o echipă proprie de intervenţie sau să aibă un contract în acest sens, apoi, dacă nu reuşesc, pot suna la Salvamont şi la 112”, a explicat Mohaci.

 Citește și: Muntele Mic, fără telescaun în această iarnă

 

 Citește și: Istoria schiatului: De la zeița Skaði, la trupele militare și Jocurile Olimpice

 

 Citește și: Cum recunoști nesimțiții atunci când mergi la schi

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*