La finalul anului 2015, turiștii care vor să meargă la schi în Sinaia se vor putea bucura de mult promisă telegondolă pe tronsonul Cota 1400 – Cota 2000. Stația de îmbarcare pentru schiori și turiști va fi amplasată la altitudinea de 1.433 m, la o distanță de aproximativ 30 de metri de stația superioară a tronsonului Cota 900 – Cota 1400, iar stația de debarcare, la altitudinea de 2.003 metri.

Potrivit primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, telegondola va fi deschisă în acest sezon, după o finanțare de 7,6 milioane de euro de la Bancpost. Stația inferioară a telegondolei care unește domeniul schiabil de la Cota 2.000, respectiv Zona Valea Dorului – Valea Soarelui, cu zona Cota 1.400, va fi amplasată la altitudinea de 1.433 m, la o distanță de aproximativ 30 de metri de stația superioară a primului tronson. Stația superioară a noii telegondole va fi amplasată la altitudinea de 2.003 metri, la circa 160 metri sud-est de Vârful Furnica (2.101 metri), la o distanță de 240 de metri de stația superioară a Telescaunului Valea Soarelui. Capacitatea de transport a noii telegondole va fi de 1.500 de persoane/oră pentru sezonul de iarnă, conform datelor Primăriei orașului Sinaia.

Până în prezent, au fost turnate fundaţiile stâlpilor și a fost finalizată stația superioară, urmând ca până la 31 decembrie 2015, „cu o vreme potrivită şi fără alte probleme”, tronsonul să fie terminat, conform spuselor lui Bogdan Fălcescu, Manager General al Transport Urban Sinaia,  compania care administrează domeniul schiabil din Sinaia și instalațiile moderne de transport pe cablu.

Stația superioară a tronsonului Cota 1400 - Cota 2000, la 1 octombrie. Foto: Bogdan Fălcescu/Facebook

Stația superioară a tronsonului Cota 1400 – Cota 2000, la 1 octombrie. Foto: Bogdan Fălcescu/Facebook

 

În plus, la ediția 2015 a Festivalului „Sinaia Forever”, carea avut loc în luna septembrie, Transport Urban Sinaia a expus, în avanpremieră pentru publicul larg, una dintre gondolele care va ajunge la Cota 2000.

Gondolă de pe tronsonul Cota 1400 - Cota 2000. Foto: Telegondola Sinaia/Facebook

Gondolă de pe tronsonul Cota 1400 – Cota 2000. Foto: Telegondola Sinaia/Facebook

Investițiile pentru telegondolă, neclare

În ianuarie, primarul Vlad Oprea susținea că investiția pentru tronsonul Cota 1400 – Cota 2000 era de 34 de milioane de lei, bani pe care firma Transport Urban Sinaia îi obținuse deja din fonduri europene și credite bancare, după cum scriam AICI. În luna iulie, într-o conferință la Ploiești, același primar explica faptul că administrația locală a împrumutat 10 milioane de dolari pentru noua instalație de transport pe cablu, conform Digi 24.

Ulterior, în luna octombrie, Bancpost a anunțat că a oferit o finanțare de 7,6 milioane de euro pentru Transport Urban Sinaia, pe o perioada de 10 ani, potrivit Banking News. Transport Urban Sinaia are ca acționar unic Consiliul Local Sinaia. Astfel că, în acest moment, nu se știu clar sumele investite.

Restaurant deasupra pârtiilor

Până la deschiderea noului tronson de telegondolă, Gondola Sinaia invită turiștii la o cină deasupra pârtiilor de schi. Mai exact, până pe 30 octombrie, cei care vor să savureze preparate culinare din cele mai celebre bucătării ale lumii şi, în același timp, să admire stațiunea din gondolă, o pot face prin serviciul Sinaia Skyline. Compania oferă trei pachete dus-întors: Charter (45 de minute), Business Class  (1 oră și 15 minute) și Private Jet (2 ore). Prețurile pachetelor sunt însă necunoscute, întrucât compania nu le-a făcut publice.

Investiții generale la Sinaia

Din 2007 până în prezent, Sinaia an beneficiat de investiții de aproximativ 50 de milioane de euro din fonduri europene, pentru mai multe obiective, printre care telegondola, telescaunul, mașinile de bătut zăpada și cabane. De asemenea, pe lângă telegondolă, compania și-a propus, ca până la finalul anului, să înlocuiască mijloacele de transport de mică capacitate cu autobuze noi de până la 100 de persoane. Totodată, Transport Urban Sinaia vrea să îmbunătățească sistemului de informare a turiștilor prin instalarea unor panouri iluminate și să dezvolte Bike Resort Sinaia, prin crearea a două noi trasee de downhill. În plus, toate mijloacele de transport în comun vor beneficia, conform companiei, de conexiune Wi-Fi gratuită.

În plus, anul acesta, Sinaia va beneficia și de o campanie de promovare de 20.000 euro, desfășurată pe o perioadă de 9 luni și care include și participarea la târguri internaționale de turism, în Londra și Berlin. Campania va promova domeniul schiabil, bike resort-ul cu piste de mountain bike, dar și existența transportului public și a locurilor de parcare.

Citește și: Preţuri derizorii. Unde este de trei ori mai ieftin să schiezi decât pe Valea Prahovei

Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (II). Forma schiului și tipuri de schiuri

Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (III). Genul, lățimea taliei, profilul cozii și flexul

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*