Cei mai mulți dintre pasionații de alergare montană și-au dezvoltat, de-a lungul timpului, propriul mod de a respira în timpul antrenamentelor sau al competițiilor. Însă există și alergători cu experiență, precum și foarte mulți alergători începători care nu se gândesc la faptul că respirația are un rol capital în îmbunătățirea performanței.

Studiile au arătat că alergătorii fără experiență nu respiră cadențat în timpul antrenamentelor, în timp ce alegătorii experimentați își sincronizează pașii cu respirația. Cel mai comun pattern de respirație este 2-2: alergătorii inspiră și expiră la fiecare doi pași de alergare. Aceasta este modalitatea de a respira recomandată de cei mai mulți dintre antrenori și sportivi, deoarece maximizează cantitatea de oxigen din plămâni, conform publicației Competitor.

Ce spune un antrenor cu 20 de ani de experiență

Cu toate acestea, Budd Coates, sportiv, antrenor și autor al cărții despre respirație și alergare ”Running on Air”, a dezvoltat propria tehnică de respirație care se opune tehnicilor clasice. El spune că respirația 2-2 (sau 3-3) duce la expirare în timp ce pășești cu același picior. Coates citează un studiu efectuat de doi cercetători de la Universitatea din Utah, care au demonstrat că patternul de respirație 2-2 sau 3-3 crește riscul accidentărilor, din cauza solicitării cu precădere a aceluiași picior în timpul expirării.

De aceea, Budd Coates recomandă respirația 3-2 (sau 2-3), în timpul alergării ușoare, și 2-1, în timpul alergării rapide. Astfel, el i-a sfătuit, timp de 20 de ani, pe sportivii pe care i-a antrenat să inspire în timpul parcurgerii a trei pași în alergare și să expire în timpul parcurgerii a doi pași. După ce sportivul obosește, el recomandă continuarea antrenamentului cu respirație de tip 2-1.

 

5b   Citește și: Cadavrele, folosite pentru inovație. Ce alte lucruri nu știai despre pantofii de alergare

 

5c   Citește și: Ce pericole te pândesc în timpul curselor de alergare montană și cum să le eviți

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*