Guvernul a gândit, în această vară, încă o lege complicată. Mai exact, din 8 octombrie, țapinarii vor fi obligați, prin lege, să raporteze on-line orice operațiune de transport, achiziție sau depozitare a lemnului. Cum transportarea unui laptop în pădure este destul de anevoioasă, cei care manevrează masele lemnoase vor trebui să aibă un smartphone și, obligatoriu, un abonament de date.

De vineri intră în aplicare, în judeţele Vrancea, Covasna și Suceava, cea de-a treia ediție a programului-pilot al SUMAL, o platformă on-line prin care se încearcă stoparea tăierilor ilegale din pădurile României. În judeţele Sibiu, Argeş, Alba, Bihor, Caraş-Severin şi Vâlcea, testarea a început din luna iulie. Dacă țapinarii din județele pilot nu vor utiliza sistemului SUMAL până la intrarea în vigoare a legii 470/2014, nu vor fi sancţionați contravenţional, dar le vor fi retrase actele necesare pentru desfășurarea activității.

”Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii şi comercianţii, denumiţi în continuare profesionişti, care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu materiale lemnoase: fac excepţie operatorii şi comercianţii care recoltează, depozitează şi comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu arbori şi arbuşti ornamentali, răchită şi puieţi”, potrivit Art. 2, alint. 4 din legea nr. 470/2014.

Deși un program asemănător și cu același nume exista deja de 3 ani, guvernanții au decis că e nevoie de un nou program, dar și de legi mai riguroase și mai moderne.

Dotările minime necesare pentru SUMAL

Pentru raportarea operaţiunilor care implică material lemons, țapinarii au nevoie de:

1. telefon mobil sau tabletă cu receptor GPS integrat şi cu sistem de operare de la Android 2.2 în sus, sau Windows Phone 8;

2. abonament de date;

3. Aplicaţia ”Wood tracking”, disponibilă gratuit pe siteurile www.ape-păduri.ro şi www.apepaduri.gov.ro

Comunicare via e-mail

Conform noilor condiții impuse de guvernanți, pentru a putea funcţiona în continuare, toţi operatorii economici care îşi duc traiul din exploatarea, prelucrarea sau transportul masei lemnoase sunt obligaţi să se prezinte la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare, cu o adresă de e-mail validă, copii după actele de identitate, precum și cu documentele în baza cărora prestează anumite activităţi.

Agenţii economici vor fi obligați, pe de o parte, să se doteze cu echipamentele tehnice necesare accesului la program informatic, iar pe de altă parte, trebuie să învețe să opereze foarte bine cu sistemul, pentru că vor fi sancționați dacă vor greși completarea vreunui câmp, potrivit Monitorului de Suceava.

În funcţie de numărul de angajaţi implicaţi în aceste operaţiuni, unele firme implicate în activitățile cu mase lemnoase trebuie să achiziţioneze cel puţin câteva zeci de telefoane mobile, cu abonamente de internet.

Cât de complicat este sistemul

Conform normelor de aplicare a noii legi, la momentul începerii transportului materialelor lemnoase, emitentul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii în SUMAL, on-line sau off-line, a informaţiilor standardizate. Codul off-line se emite pentru zone inaccesibile GSM, iar codul on-line se emite în zone accesibile GSM.

La destinaţie, codul unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda, se înscriu în Registrul de evidenţă a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase, ţinut de către  destinatarul acestora. Operatorul economic destinatar al materialelor lemnoase are obligaţia de a verifica veridicitatea codului unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda, prin interogarea aplicaţiei SUMAL.

Legea impune obligativitatea înscrierii în avizele de însoţire a codului unic, precum şi a datei, orei, minutului şi secundei, într-un termen de maximum 6 ore de la ora la care a fost emis codul off-line. Cine dorește să afle mai multe, poate accesa legea AICI.

 

   Citește și: Greenpeace și Bankwatch au salvat 59 de hectare de pădure din Gorj

 

   Citește și: Defrișări abuzive în Cluj, unde creștea o plantă pe cale de dispariție

 

   Citește și: Pădurile virgine din România, în Patrimoniul Mondial al UNESCO

 

   Citește și: Cum poți raporta tăierile ilegale de păduri

 

Comments

comments

One Response

  1. OM

    Se poate si daca suna la birou si transmit informatia, plus ca daca au bani de licenta de exploatare si masini de teren au si de smartphone

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*