Până în 2100, mai mult de 70% din ghețarii de pe crestele masivului Himalaya vor dispărea definitiv, avertizează cercetătorii. Dacă autoritățile internaționale nu vor lua măsuri cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră, procentul ar putea crește până la 99%. 

Într-un studiu publicat la finalul lunii mai, în revista ”Cryosphere”, cercetătorii de la International Center for Integrated Mountain Development (ICIMD) din Kathmandu și de la Departamentul de Geografie al Universității Utrecht din Olanda au susținut că, din cauza schimbărilor climatice, ghețarii himalayeni au devenit foarte sensibili și riscă să dispară definitiv.

Motivele enumerate în studiu sunt, în principal, situații pe care le-au explicat și studiile anterioare – pe de o parte, cantitățile de precipitații vor scădea considerabil (mai puțină zăpadă), iar pe de altă parte, temperaturile pe crestele montane vor crește până la 32 de grade în timpul verii (în consecință, limita de îngheț de pe creste va urca și ea în altitudine), ceea ce va înseamna că ghețarii vor fi expuși la temperaturi ridicate și se vor topi, conform International Business Times.

”Limita de îngheţ oscilează, în prezent, între 3.200 m în ianuarie şi 5.500 m în august, iar în scurt timp acest punct ar putea urca cu 800 m – 1.200 m mai sus. Acest lucru înseamnă că se reduce cantitatea de zăpadă acumulată şi expune la dezgheţ în lunile calde mai bine din 90% din suprafaţa gheţarilor”, a explicat Walter Immerzeel, cercetător de la Universitatea Utrecht şi coautor al studiului.

Studiul din ”Cryosphere” analizează cu precădere bazinul Dudh Koshi din Nepal, regiune unde există cele mai înalte vârfuri montane din lume, inclusiv Muntele Everest, despre care se știe deja că a pierdut, din 1961 până în prezent, mai mult de 15% din volumul de gheață. Iar estimările cercetătorilor nu sunt deloc încurajatoare. În condițiile actuale de mediu, este posibil ca până în 2100, să dispară 99% din gheața bazinului nepalez. Mai mult, chiar dacă s-ar lua măsuri moderate de reducere a gazelor cu efect de seră, topirea ghețarilor din Himalaya e imposibil de oprit și ar putea ajunge, la termenul dat de cercetători, la 70%.

”Nu ne-am așteptat să vedem ghețarii reduși la o astfel de scară largă (în urma simulărilor noastre -n.r.). Cifrele sunt destul de înfricoșătoare”, a declarat Joseph Shea, unul dintre autorii studiului.

Dacă previziunile şi calculele oamenilor de ştiinţă se dovedesc a fi adevărate, doar gheţarii care se află la peste 7.000 m vor rezista, în timp ce toţi ceilalţi vor fi sortiţi dispariţiei, relatează Glacier Hub.

Cei peste 50.000 de ghețari din Himalaya furnizează aproape o treime din apa dulce a planetei și aproximativ 1,5 miliarde de persoane depind de această apă pentru consum, agricultură şi energie.

 

Citește și: Specialiștii sunt derutați. A modificat cutremurul din Nepal înălțimea Everestului?

Citește și: Viață și moarte: 10 povești cutremurătoare de pe Everest

Citește și: FOTO. Ce a rămas în tabăra de bază de pe Everest, după ce a fost lovită de avalanșă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*