Deși 81% dintre liderii organizațiilor sunt convinși că își îndeplinesc bine sau foarte bine rolul de conducere, doar 43% dintre angajați confirmă că superiorul lor direct bifează criteriile unui bun manager în raport cu nevoile și așteptările lor, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național pe un eșantion de peste 600 de respondenți. Diferențele de percepție sunt la fel de evidente și în alte aspecte-cheie ale leadershipului. În timp ce 74% dintre manageri consideră că își comunică foarte clar viziunea de business și obiectivele pentru echipa lor, 38% dintre angajați afirmă că nu primesc suficiente informații pentru a- și îndeplini cu succes responsabilitățile. Totodată, doar 36% dintre angajați simt că beneficiază de sprijinul de care ar avea nevoie din partea managerului direct, cu toate că 68% dintre lideri sunt de părere că oferă tot sprijinul necesar echipei.

„Un lider bun trebuie să găsească echilibrul între viziune și capacitatea de a asculta, între fermitate în direcție și flexibilitate în adaptare. Diferența dintre modul în care liderii se evaluează și percepția angajaților asupra leadershipului este un aspect foarte important într-o piață a muncii tot mai competitivă. Această discrepanță poate afecta direct implicarea și loialitatea angajaților, punând presiune pe retenția talentelor. Dacă liderii nu conștientizează acest decalaj, există riscul ca angajații să nu se mai simtă motivați și să caute oportunități în alte companii”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experiență de peste 20.000 de ore în leadership și strategie de dezvoltare.

Când vine vorba de stilul de leadership, cei mai mulți respondenți în rol de management se descriu drept implicați (86,57%) și motivaționali (73,1%), aceste caracteristici fiind esențiale unui bun manager. Cu toate acestea, o treime dintre angajați observă mai degrabă un stil autoritar la managerul lor, ceea ce doar 1 din 10 lideri recunoaște, mai arată datele sondajului RoCoach. Un alt aspect critic este comunicarea. Aceleași date arată că deși mai mult de jumătate dintre lideri (56,7% ) cred că sunt deschiși și transparenți, există o diferență de percepție în rândul angajaților, doar 30,1% dintre respondenți confirmând că au acces la toate informațiile necesare din partea managerului lor direct. Mai mult, angajații semnalează o comunicare neclară și confuză într-o proporție mult mai mare (14,6%) comparativ cu percepția managerilor (1,5%).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*