Singur în drumeție? Atunci trebuie să știi câteva lucruri foarte importante. Spre deosebire de hikingul alături de prieteni și colegi, o drumeție solitară presupune câteva riscuri pe care te sfătuim să nu le ignori, dar și câteva beneficii care te-ar putea face un om fericit.

Iată care sunt principalele riscuri cu care te vei confrunta:

  1. Te poți rătăci

Când pornești singur pe cărările de munte, nu te poți baza decât pe tine pentru a te menține pe traseu. Când sunteți mai mulți, neatenția unuia stă lângă atenția altuia, iar, într-un grup mai mare, cu un lider responsabil, cineva „sigur vede marcajele turistice”. Dacă ești singur și o iei, din greșeală, pe un alt traseu sau pierzi din vedere marcajele, nu are cine să te aducă pe calea cea dreaptă. În plus, vremea devine tot mai capricioasă, iar o astfel de greșeală te poate costa scump. Soluția? Multă atenție, precum și alegerea unui traseu pe care îl cunoști ca în palmă.

Și-ar mai fi o soluție: fie un aparat GPS, fie un localizator GPS. Localizatorul funcționează foarte simplu: îl porți cu tine în rucsac sau într-un buzunar interior al jachetei tale impermeabile, iar cineva de acasă vede în timp real unde te afli cu exactitate. În acest fel, dacă te rătăcești, poți primi indicații din fața monitorului pentru a regăsi traseul, iar dacă te accidentezi, vei fi foarte ușor de găsit de către salvamontiști. Este bine să le spui prietenilor și membrilor familiei pe ce traseu vei porni, tocmai pentru a puta fi ajutat în astfel de situații, și este și mai bine ca cineva propiat să știe unde te afli în acest moment. Iar dacă nu vrei să porți tu, asupra ta, un astfel de dispozitiv, pentru că simți că ți-r putea afecta „intimitatea” sau „solitudinea”, poate vrei să știi unde se află copilul tău atunci când pleacă într-o drumeție cu școala. Aveți aici câteva exemple de localizatoare GPS, pentru a vă face o idee despre cum arată, cât costă și ce caracteristici tehnice au.

2. Oamenii

Nu doar că pleci singur în drumeție ca să scapi de oameni, însă poți întâlni pe traseu oameni ale căror intenții sunt cel puțin dubioase. Noi am auzit de multe cazuri de drumeți solitari, atacați și jefuiți de hoți în zone retrase. Nu știm ce sfat să vă dăm pentru astfel de situații, însă credem că un spray paralizant ar putea fi de folos.

3. Animalele

Atenție la animalele sălbatice, la urși, dar și la câinii ciobănești, care te pot ataca atunci când ajungi în preajma stânelor. Când ești atacat de câini, nu o rupe la fugă, ci rămâi pe loc. Este singura ta șansă de a nu fi sfâșiat până când apare ciobanul și îi liniștește.

4. Fenomenele meteorologice

La munte, vremea este capricioasă și în timpul verii, d-apoi toamna sau iarna, așa că este obligatoriu să verifici prognoza meteo înainte de a pleca la drum și nici măcar să nu te încrezi în ea. Îmbracă echipamentul de munte adecvat și fii pregătit de ploaie, de ceață, de vânt sau chiar de lapoviță. Nu uita acasă lanterna frontală, însă, pentru precauție, poți lua cu tine și o lanternă de mână. Unele astfel de lanterne sunt foarte ușoare, foarte rezistente și, aproape incredibil, luminează până la o distanță de aproape un kilometru. Am găsit și aici câteva exemple de așa-numitele lanterne de vânătoare, ideale pentru vremuri tulburi, ca cele de toamnă.

5. Accidentările

Când te accidentezi și ești cu gașca de prieteni, ei te vor putea ajuta sau chiar te vor putea căra cumva până la cea mai apropiată localitate. Când ești, însă, singur și ți-ai luxat glezna, fără să mai vorbim de o accidentare mai gravă, ești pe cont propriu. Și ce faci? În primul rând, dacă nu te mai poți deplasa deloc sau la fel de repede ca înainte, deci riști să te prindă noaptea pe traseu, suni la Salvamont. În al doilea rând, nu uita, de la bun început, să iei cu tine o trusă de prim ajutor.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*