Dacă îți place muntele și vrei să-ți petreci weekendurile la altitudine, cu siguranță vei ajunge, la un moment dat, să-ți dorești să parcurgi un anumit traseu, dar timpul să nu-ți permită asta.

Într-o astfel de situație, ai două variante la dispoziție:

1. Îți alegi un traseu mai scurt;

2. Parcugi o distanță mai mare în timpul pe care îl ai la dispoziție.

Despr eprima variantă nu avem multe lucruri. E simplu să renunți la o parte din traseul tău sau să alegi un traseu mult mai scurt, pe care știi sigur că îl poți parcurge în intervalul de timp pe care îl ai la dispoziție.

Însă, în cazul 2, lucrurile nu sunt la fel de simple.

Așa că ne-am gândit la câteva lucruri pe care le poți face atunci când vrei să crești distanța pe care o poți parcurge pe munte într-un anumit interval de timp.

1. Condiția fizică

Da, este primul lucru la care te gândești, tocmai am scris o banalitate, dar nu avem cum să nu pomenim despre ea. Dacă vrei să mergi mai mult și, deci, mai repede într-o anumită zi față de zilele obișnuite, vei avea nevoie de o condiție fizică mai bună decât în acele zile în care ai stabilit un anumit „standard” pe care acu, iată, vrei să-l depășești. Însă condiția fizică nu apare de pe o zi pe alta, ci trebuie construit în timp. Așa că apucă-te de treabă cât mai curând. Practică un sport de anduranță: aleargă, mergi cu bicicleta, înoată! Alegerea sportului îți aparține, tot ce putem face este să-ți recomandăm articolul nostru Cum te pregătești pentru drumeții montane. Ce trebuie să știi despre mușchi și anduranță.

2. Optează pentru ghete de munte

Dacă traseul nu este foarte dificil, iar riscurile de entorse la gleznă sunt mici (și știi că ai glezne rezistente, care nu ți-au făcut probleme până acum), poți opta pentru astfel de ghete de munte în loc de bocanci de munte. Aderența poate fi la fel de bună, însă cântăresc, cu siguranță, mai puțin, fapt ce te va ajuta să obosești mai greu. Există montaniarzi care merg și mai departe și optează pentru astfel de perechi de încălțăminte pe traseu.

3. Cară mai puține lucruri

Vrei să fii mai sprinten, să obosești mai greu și să ai nevoie d emai puține pauze? Nu căra mai mult decât poți duce. Ia cu tine doar strictul necesar, însă nu renunța la piese de echipament de care chiar ai nevoie. Ar fi culmea să pleci pe munte fără jachetă, doar pentru că nu vrei s-o cari.

Citește și: Mergi prima oară pe munte pentru mai mult de două zile? Ce iei cu tine

4. Ia cu tine bețele de trekking

Despre bețele de trekking am scris de multe ori pe eMunte.ro, așa că te invităm să afli cele 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să folosești bețele de trekking, precum și câteva sfaturi simple legate de bețele de trekking, care îți pot salva genunchii.

5. Trezește-te mai de dimineață decât de obicei

Dacă traseul tău începea de obicei, spre exemplu, la ora 9 dimineața, încearcă să te trezești mai repede, astfel încât la 7 să fii deja pe drum. Câștigi două ore foarte prețioase. În fond, cine se scoală de dimineață departe ajunge. Iar dacă ai pornit pe un traseu de câteva zile, culcă-te mai devreme seara. Oricum nu mergi pe întuneric, iar somnul devreme te va ajuta să fii în formă dimineața cu câteva ore mai repede decât erai obișnuit.

6. Pauze mai rare și mai scurte

pauzele lungi și dese nu sunt cheia marilor succese. Decât să te grăbești foarte tare pe anumite porțiuni de traseu (iar graba crește întotdeauna riscul unei accidentări), mai bine îți găsești un ritm constant de mers și faci pauze mai rare. Vei parcurge o distanță mai mare de timp și vei vedea că te vei simți și mai puțin obosit.

7. Adaptează-te din mers!

Este normal să vrei, la un moment dat, să fii tot mai bun în ceea ce faci, însă nu îți recomandăm să duci această ambiție dincolo de limita posibilului. După cum notam mai sus, graba predispune la neatenție, deci la accidentări, și este întotdeauna mult mai bine să nu-ți atingi scopul, dar să ajungi acasă sănătos, decât să ai nevoie de ajutorul salvamontiștilor în cine știe ce situație critică pentru viața ta. Adaptează-te din mers și amintește-ți mereu că drumețiile montane sunt o plăcere pentru tine. Evită să le transformi în paradă de performanță și în chin.

Citește și: Ce echipamente de munte au prețuri reduse, în acest moment

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*