Nu știu dacă vă amintiți că, undeva prin vară, Simona Halep a fost numită ambasadoare a turismului românesc, alături de Horia Tecău, Ionuț Budișteanu și Alexandru Tomescu.

Între timp, nimic nu s-a schimbat. Simona Halep și-a păstrat notorietatea la cote înalte și ne-a oferit un spectacol de zile mari la Turneul Campioanelor de la Singapore (poate cu excepția finalei, unde a intrat pe teren convinsă c-o să piardă), iar turismul românesc a rămas la fel de plin de gropi, la fel de mizerabil, la fel de zgârcit atunci când vine vorba de informarea vizitatorilor străini.

Nu știm cât de mult a încântat-o pe Simona distincția oferită de domnul Victor Viorel Ponta, premier al României și, deci, factor principal de decizie atunci când vine vorba și de turismul românesc. Dar, dacă aș fi fost în locul Simonei Halep, aș fi refuzat distincția, pentru că titlul de ”Ambasador al turismului românesc” m-ar fi transformat în complice la marea păcăleală pe care o orchestrează România la adresa celor care doresc să o viziteze.

Mi-aș fi văzut de tenis și aș fi condus automobilul Porsche, primit cadou după turneul de la Singapore, prin gropile pe care aveam bucuria de a nu le reprezenta. După ce a acceptat, însă, să-i ofere lui Victor Ponta satisfacția de a fi aruncat în aer o petardă de imagine (iar premierul a recidivat de nenumărate ori, cățărându-se pe imaginea Simonei Halep înainte și în timpul campaniei electorale), cea mai titrată sportivă româncă din ultimii ani a devenit, fără voia ei, un mic instrument de manipulare și un ambasador al gropilor de pe șosele, al defrișărilor abuzive din zonele montane, al turismului montan kitschos, al maldărelor de gunoi și al unei aventuri de multe ori neplăcute. Pentru că în România, problemele turismului sunt pasate ca o minge de tenis, dintr-un teren în altul, până când mingea iese în out.

Cu toate acestea, Simona Halep nu s-a lăsat doborâtă de faimă și continuă să joace la nivel înalt. În plus, ea a devenit un model pentru părinții care au început să-și trimită copiii la școlile de tenis. Totodată, ea a demonstrat, prin acceptarea titlului de ambasador al turismului românesc și prin lipsa unei reacții la modul în care unii ”domnitori” se cațără pe imaginea ei, că este incapabilă să ”facă aroganțe”.

Din fericire pentru ea, este un om pe care avem toate motivele să îl admirăm. Din nefericire pentru noi, Guvernul e mai preocupat să ne arunce praf în ochi decât să facă ceva concret. Turismul din România pute, munții arată, pe alocuri, ca după un bombardament, iar, după ce va începe sezonul de schi, vom cheltui sute de lei pentru servicii de trei parale.

Vacanță plăcută.

 

   Citește și: Cu cine votăm duminică și cine îi reprezintă pe iubitorii de munte

 

   Citește și: Ale cui sunt pădurile și Roșia Montană

 

   Citește și: Alpinismul clasic este pe moarte

 

Comments

comments

2 Responses

  1. nic

    Adevarul este ca Ponta asta doar de-al naibi a facut gropi in asfaltul patriei. De-al dracu’ ce este, dupa ce a luat in primire miile de Km de autostrazi noi, zecile de mii de kilometri de drumuri locale reparate si nenumarate statiuni turistice reabilitate de Boc, Udrea si Basescu asa cum au promis, Ponta s-a pus cu sarg sa le strice. Si a mai bagat-o si pe Halep in treaba asta ca sa pacaleasca turistii straini. Mare pishicher Ponta asta. Simona, trebuie sa-i spui Primului Ministru al tarii tale ca dac nu-l cheama Boc, nu se imbraca ca Udrea si nu hahaie ca Basescu sa nu mai indrazneasca sa te pretuiasca in numele cetatenilor pe care ii reprezinta!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*