Cum îți explici că munții considerați ca fiind cei mai ușori se dovedesc a fi, până la urmă, și cei mai periculoși?

Evident, nu vorbim despre drumețiile obișnuite, ci despre alpinism.

La fel ca în cazul avalanșelor, mintea ta poate fi ușor păcălită și va avea tendința de a subestima circumstanțele și de a supraevalua capacitatea de a controla variabilele, mai ales dacă ești un alpinist cu multă experiență. Împotriva unor catastrofe ca cea din Nepal, din 2015, nu poți să faci prea multe lucruri ca alpinist lovit de miile de tone de zăpadă, însă în multe cazuri tragediile ar putea fi prevenite.

Ce poate să meargă prost și ce poți să faci?

O scurtă privire asupra muntelui Elbrus

Deși este cel mai înalt munte din Europa, alpiniștii cu experiență îl consideră un munte relativ ușor. De aceea, Elbrus este un o destinație preferată nu doar pentru cei care vor să facă Seven Summits, ci și pentru semi-amatorii care vor să guste in Caucaz după ce au luat Alpii la picior.

Ai fi surprins, însă, să afli că popularitatea sa vine la pachet și cu un număr mare de accidente fatale. 25 de persone își pierd viața anual (în medie) în expediții pe Elbrus, conform climbbigmountains.com. În 2004, numărul deceselor a ajuns la 48, conform Pilgrim Tours, iar în 2005, numărul persoanelor care și-au pierdut viața a fost de 40.

Deși nu este un munte dificil din punct de vedere tehnic, Elbrusul cere multă rezistență de la alpiniști, deoarece cucerirea vârfului poate dura chiar și 14 ore.

În plus, condițiile meteorologice sunt foarte capricioase. În doar 30 de minute, vremea se poate schimba radical, iar alpiniștii nu au la dipoziție alerte meteorologice instante, ca în cazul celor care se aventurează pe optmiari.

Echipamentul este, astfel, esențial. Nimeni nu ar îndrăzni să improvizeze piesele de echipament pe Lhotse, Kangchenjunga sau pe Shisha Pangma (câteva exemple de piese de echipament de top poți găsi AICI), dar, pentru unii alpiniști mai puțin experimentați, pe Elbrus lucrurile „pot merge și așa”.

Alpiniștii neexperimentați care pornesc la drum fără echipamentul necesar se pot afla, destul de rapid, pe marginea prăpastiei. Și la propriu, și la figurat. Un alpinist epuizat, prost echipat se va pierde cu ușurință în ceață, ar putea să cadă într-o crevasă sau ar putea îngheța de frig. Sau toate trei la un loc.

Morala?

Nu pica în capcana propriei tale minți. Chiar dacă Elbrus (și orice alt munte considerat dificil de amatori, dar ușor de către alpiniștii experimentați) nu este privit ca un munte tehnic, ar trebui să-l privești cu respect și precauție. Nu subestima forțele naturii.

Nu suntem primii care spun asta și nu vom fi nici ultimii, însă niciodată nu este de ajuns. În plus, găsește întotdeauna curajul de a te întoarce din drum dacă situația se prezintă altfel decât ai sperat.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*