În urmă cu câțiva ani a fost descoperită, în Cheile Tătarului, din Munţii Gutâi, o formațiune ce pare a avea chip uman. Descoperirea, denumită Noul Sfinx sau Sfinxul Maramureșului, va fi acoperită de apele lacului Runcu, în următorii ani.

Descoperirea a fost făcută în mod întâmplător în 2009 de către ecologistul Ilie Tudorel. Ca și Sfinxul din Bucegi, stânca pare o față de om numai dintr-un anumit unghi. Unii dintre cei interesați de personajul ”sculptat” de natură în rocă au mers mult mai departe și au susținut că fața este a unui dac. Trecând de acest aspect, ceea ce este deosebit la acest monument al naturii este faptul că s-a format în andezit, una dintre cele mai dure roci. Cheile Tătarului sunt singurele chei de andezit din România și pot fi greu modelate de apă.

„Vă daţi seama ce forţă a putut avea apa pârăului Tătaru ca să modeleze acel chip uman. Este cu atât mai mai valoros totul”, a precizat Ilie Tudorel.

Din păcate, acest sfinx va fi în curând acoperit de apele lacului Runcu, deoarece în zonă se construiește un baraj de acumulare. După terminarea lucrărilor la Barajul Runcu, turiștii nu vor mai putea admira chipul de dac. Cu toate acestea, cei care nu reușesc să-l viziteze până în momentul finalizării barajului, vor putea viziona imagini cu sfinxul din Maramureș, filmate de ecologistul băimărean.

Cheile Tătarului reprezintă o arie protejată și o rezervație naturală de tip hidro-geologic, situate la 30 de kilometri distanță de orașul Baia Mare, în comuna Desești.

Barajul Runcu

Barajul Runcu este considerat a fi cea mai veche investiție hidrotehnică din România, care nu a fost încă terminată, conform Monitorul de Botoșani. Încă din anul 1987 au început lucrările pentru construirea acestui baraj și se preconizează că vor fi finalizate peste doi ani. Scopul construirii acestui baraj va fi să alimenteze cu apă potabilă și industrială orașele Baia Mare și Sighetu Marmației, dar și alte localități din Maramureșul Istoric.

Foto: www.gandul.info/stiri/video-spectaculos-un-nou-sfinx-descoperit-in-romania-in-muntii-gutai-8596741

Foto: gandul.info

Citește și: Ezoterism și energii bizare. Ce se află, de fapt, în Munții Bucegi

Citește și: Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, refăcute cu bani europeni. Accesul turiștilor, restricționat

Citește și: National Geographic: Piatra Craiului și Cheile Bicazului, ”minuni sălbatice ale Europei”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*