Sfaturi utile pentru ultramaratoniști. Maratonurile au devenit foarte populare în România în ultimii ani, iar alergarea, inclusiv cea montană, își face loc, ușor-ușor, în rândul sporturilor mainstream. Însă și ultramaratonurile sunt tot mai populare în ultimii ani, inclusiv în România, iar sfaturile pentru ultramaratoniști, venite din partea unor sportivi de top, sunt întotdeauna binevenite.

O astfel de sportivă este și Jenn Shelton, care le-a trimis celor de la outsideonline.com câteva sfaturi pentru aspiranți. Evident că nu ne-am putut abține și le prezentăm și noi mai jos.

  1. Antrenează-ți stomacul!

Ai citit bine. Mâncatul în timp ce alergi este, cum ar spune românii, nasol, iar Jenn Shelton spune că „it sucks”. Nimeni nu este obișnuit să mănânce din fugă, însă soluția pentru a nu mai avea probleme digestive și senzații neplăcute în timpul unui ultramarton din cauza produselor pe care le consumi este să-ți antrenezi stomacul la fel cum îți antrenezi picioarele: făcând, efectiv, ceea ce vei face într-o competiție. În loc să te limitezi la alimentele pe care le suporți, învață-ți stomacul să suporte ceea ce ai nevoie cu adevărat.

2. Fii flexibil!

Stabilește un plan de cursă și imaginează-ți-l în fiecare zi în care alergi. Antrenează-te și participă la competiții cu seriozitate. Însă nu uita că ultramaratoniștii de succes nu rămân niciodată blocați într-un plan strict. Cu cât vei încerca mai mult să te ții, în timpul unei curse, de planul stabilit acasă, cu atât va fi mai dificil de îndeplinit. Fii flexibil și asigură-te că unul dintre elementele neprevăzute cu care te poți confrunta nu este cel legat de calitatea precară a echipamentului de alergare, din care pantofii sunt cei mai importanți. Atât timp cât echipamentul este de calitate și ai ales pantofii de alergare potriviți pentru tine, te poți adapta din mers, pentru că ai cu ce să pășești. Apropo, avem și câteva recomandări de pantofi de alergare pentru tine.

3. Fii autonom!

Nimeni nu pleacă singur de la linia de start și nu ajunge singur la linia de sosire. Toți cei care au atins performanța de a alerga un ultramaraton au fost susținuți de prieteni sau de familie. Ei te vor susține în continuare, însă Jenn Shelton te sfătuiește să reziști, de la un punct încolo, sprijinului lor necondiționat și să-ți umpli singur sticla cu apă șisă-ți cumperi singur alimentele pentru competiție și antrenamente. Pe scurt, te sfătuiește să ai singur grijă de tine și de nevoile pe care le presupune o astfel de pasiune. Nu ești neajutorat, ci ești o persoană independentă, care nu are nevoie decât de ea însăși pentru a ajunge la linia de sosire. Vei deveni mult mai performant și mai motivat.

4. Fii tu însuți

Nu te compara obsesiv cu ceilalți, ci pornește în cursă cu o atitudine pozitivă. Compară-te cu tine însuți și bucură-te de ceea ce faci. Cu cât ești mai relaxat, cu atât rezultatele tale vor fi mai bune.

5. Mănâncă bine cu o zi înainte

Cu o zi înainte de competiție, mănâncă foarte bine la prânz (nu seara!). Apoi relaxează-te pentru restul zilei. Ai nevoie de toată energia pe care organismul tău ți-o poate oferi!

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*