Ne îndreptăm către finalul lunii octombrie, iar vremea nu pare foarte prietenoasă cu noi. Mai mult decât atât, meteorologii ne anunță că vine Apocalipsa temperaturilor scăzute, ceea ce ne duce cu gândul la sezonul de schi și la o iarnă în care pârtiile vor fi pline, iar distracția va fi garantată.

Pentru a te bucura, însă, de un sezon de excepție pe pârtiile de schi, ai nevoie de un echipament pe măsură, care se poate transforma într-o adveărată investiție dacă dai dovadă de spirit practic.

Cum trebuie să te îmbraci la schi

Nu vorbim despre modă, ci despre confort și calitate. Nu ne interesează culorile dominante în sezonul de toamnă-iarnă și nici ce spun designerii de la Milano, ci vrem să ne bucurăm de schi fără să bem ceai cu aspirină după ce am dat jos clăparii.

Care este cheia succesului? Simplu: regula celor trei straturi. Pe scurt, la schi respecți, în mare măsură, aceeași regulă vestimentară ca cea care guvernează drumețiile montane din sezonul rece. Pe larg, iată câteva lucruri care ți-ar putea fi de folos:

Dacă vrei să economisești bani, ar fi bine să te grăbești

Magazinele au început, deja, să crească prețurile pentru echipamentele de schi. În sezonul de schi, însă, achizițiile te-ar putea lăsa cu portofelul gol. Dacă vrei să rămâi cu bani în buzunar pentru vacanță (acesta este scopul, nu-i așa?), cumpără cât mai repede tot ce ai nevoie. Și avem și un pont pentru tine: găsești aici câteva piese de echipament pentru ski sau snowboard aflate la prețuri reduse. Alegerea și calculele financiare îți aparțin.

„Mizilicurile” sunt foarte importante

Pentru schi și snowboard recomandăm casca de protecție. O astfel de cască are, de obicei, o căptușeală care ține de cald. Sub cască poți folosi o cagulă special concepută pentru astfel de activități. Parcă e mult mai „profi” să porți așa ceva decât un fes de Moș Crăciun.

În picioare vei purta, evident, boots sau clăpari, care au ajuns să arate fabulos. Pentru câteva modele noi, aruncă un ochi AICI. În interior există, însă, ciorapii de schi. Ciorapii de calitate nu trebuie să fie prea groși, pentru a permite un bun control al clăparilor, însă trebuie să țină de cald. În plus, trebuie să fie ficși pe picior, cu zone de respirabilitate și cu întărituri în zona tibiei. În caz contrar, ai putea avea bătături dureroase la finalul zilei.

Mănușile de schi sunt și ele foarte importante, deoarece te protejează de frig, de umezeală și asigură un control bun al bețelor de schi. Îți recomandăm mănușile contruite în straturi, cu membrană Gore-Tex. Caută mănuși al căror material din palmă este aderent.

Cele trei straturi de haine, o regulă esențială

Stratul care vine în contact cu pielea trebuie să fie dintr-un material care elimină transpirația (polipropilenă sau lână). Cele din lână sunt mai călduroase, dar sunt ceva mai scumpe și mai greu de întreținut. Acesta este și motivul pentru care cele din materiale sintetice predomină în alegerile românilor.

Pentru stratul intermediar, ia în calcul un polar, care este foarte ușor, confortabil și călduros. Un astfel de articol vestimentar nu a apărut de azi, de ieri, ci din 1979, ca alternativă sintetică și mult mai ieftină la lână. Dacă schizi primăvara și ai un strat intermediar mai gros și o geacă foarte bună, poți renunța la polar. Dar până la primăvară e cale lungă.

Pentru stratul exterior ai nevoie de o geacă de schi, fabricată din mai multe straturi, cu o căptușeală călduroasă și o membrană impermeabilă, cu proprietăți de windstopper.

Ce trebuie să știi despre geacă

Nu e foarte simplu să alegi geaca perfectă, dar nici prea complicat. Uită-te pe etichetă, unde vei găsi mai multe valori, însă fii atent și la alte aspecte:

  • O geacă bună are o izolație de aproximativ 80 g/m2 în zona corpului și 60 g/m2 în zona brațelor.
  • O geacă ieftină și bună (cât de cât) trebuie să aibă cel puțin 5.000 mm impermeabilitate, iar stratul de aerisire trebuie să aibă valoarea de 4.000/m2/24h.
  • O geacă pentru condiții mai aspre are valori duble de impermeabilitate și aerisire. Dacă ai planuri mari, poți căuta valori de 20.000. Doar dacă. Și dacă ai bani.
  • Atenție la buzunare! Nu este un avetisment împotriva hoților, ci caută o geacă dotată cu multe buzunare la interior și exterior. Cel mai important buzunar: cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă. Dacă nu ai mai schiat, vei înțelege de ce este atât de important după ce vei ajunge pe pârtie.
  • Pantalonii de schi trebuie să aibă proprietăți asemănătoare cu cele ale jachetei, însă caută o pereche cu întărituri la genunchi și la baza piciorului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*