Defrișarea ilegală a mai mult de un hectar de pădure va fi considerată atentat la siguranța națională, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Conform documentului, pădurea un bun de interes național.

Senatorii au adoptat, în ședința de luni, o propunere legislativă care completează Legea nr. 51/1991 (privind siguranța națională) cu precizarea că orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României poate fi considerată o amenințare la siguranța națională. Mai exact, membrii Comisiei juridice și cei ai Comisiei pentru administrație din Senat au decis că resursele naturale, adică fondul forestier, fondul cinegetic, piscicol și altele asemenea reprezintă resurse economice strategice ale țării, iar periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea lor are consecințe la nivel național sau regional și vor fi pedepsite de către Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Apărării Naţionale.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de Cameră decizională, cu 99 de voturi „pentru” și patru abțineri. Pentru a intra în vigoare, actul normativ mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui României, potrivit Agerpres.

Defrișările în România

În expunerea de motive a propunerii de lege, inițiatorii au susținut faptul că domeniul silvic este unul în care inegalitățile și abuzurile „s-au acumulat an după an”, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor ridicându-se la 5 miliarde de euro, „cifră care în realitate este și mai mare”.

„În ultimii opt ani s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri, iar această proporție este numai partea de tăiere ilegală care a putut fi cuantificată. S-au încercat măsuri de stopare prin activități de control, care însă și-au demonstrat ineficiența. Curtea de Conturi vorbește chiar despre încurajarea și perpetuarea infracțiunilor la regimul silvic, respectiv tăieri și comercializări ilegale de lemn”, se mai arată în expunerea de motive.

Totodată, potrivit raportului „Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România”, al Environmental Investigation Agency (EIA), aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale. Proasta administrare a pădurilor de la noi din țară a făcut ca, în acest moment, să ne confruntăm cu o situație halucinantă: trei hectare de pădure se pierd sau se distrug în fiecare oră, astfel că, în perioada 2000-2011, peste 280.000 de hectare de păduri au dispărut pe de harta României, dintre care o jumătate se afla în parcurile naționale și în alte zone protejate. Mai multe detalii despre raportul EIA găsiți AICI.

În acest context, ONG-urile pro-mediu au încercat să descopere cauzele principale al acestei situații care ne lasă fără „aurul verde” al țării. Astfel, România se confruntă, pe de o parte, cu setea unor companii care vor să-și crească cifrele de afaceri prin metode nelegale, iar pe de altă parte, cu slaba implicare a autorităților în stoparea tăierilor ilegale. Mai multe despre această problemă am scris AICI.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*