Joi, 20 iunie, s-au împlinit 20 de ani de la prăbuşirea Muntelui de Sare de la Slănic Prahova.

La 20 iunie 1999, Muntele de Sare de la Slănic Prahova s-a prăbuşit din cauza ploilor abundente căzute cu câteva zile înainte.

În urma prăbușirii versanților cupolei de sare, apele lacului Grota Miresii au fost acoperite. A dispărut, astfel, o peşteră unică nu doar în România, ci şi în această zonă a Europei.

Un punct de atracţie al zonei Slănic Prahova îl reprezintă Muntele de Sare, unic în lume, declarat monument al naturii. Declarată rezervaţie geologică şi geomorfologică în 1954, aria protejată are o suprafață de două hectare.

În timp, muntele de sare a fost afectat de forţele naturii. Cutremurul din 4 martie 1977 a creat fisuri mai ales pe latura sa estică. Administraţia salinei a încercat să oprească fenomenul de fisurare prin turnarea unor stâlpi de beton în sare şi prin montarea unor ancore cu cabluri de oţel. Metoda nu a fost, însă, eficientă.

În 28 mai 1993, a avut loc o prăbuşire a laturii sud-vestice a Muntelui de Sare, iar în 20 iunie 1999, în urma unor precipitaţii abundente, s-a produs o nouă prăbuşire, masivă de data aceasta, a laturii sudice şi estice a muntelui.

Dezastrul nu s-a încheiat aici. În 2006, tot în urma precipitaţiilor, o parte din munte s-a prăbuşit în Grota Miresii. Din cauza inundaţiilor, şi Grota, cu o suprafaţă de 425 mp, a început să se surpe. Grota Miresii (425 mp, 20 m adâncime) s-a format în 1914, prin prăbuşirea unei mine de sare.

Numele de Grota Miresii a apărut după anul 1920. Potrivit unei legende, la patru zile după nuntă, o localnică s-a sinucis în acel an, aruncându-se din vârful Muntelui de Sare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*