Vreni este un ciobănesc german care a obținut, alături de instructorul său, primul brevet pentru salvare și căutare în caz de avalanșă, la Școala de Câini de Avalanșă din România.

Patrupedul este primul câine antrenat, testat și brevetat în România. Acesta a obținut brevetul după parcurgerea unui stagiu dur de pregătire, care i-a testat rezistența și capacitatea de învățare. Stagiatura a cuprins teste grele de alergare și de cățărare pe stânci, pe care Vreni le-a trecut cu brio.

Instructorul său, Cristian Brecica, este salvamontist și coordonatorul Asociației pentru Câini de Salvare „Gugulania” din Caransebeș, potrivit hotnews.ro.

Noi am vrut să aflăm mai multe despre Vreni și despre ce mai pregătește Școala de Câini de Avalanșă de la noi din țară. L-am contactat, astfel, pe Ion Sănduloiu, Șeful Salvamont Argeș și instructorul lui Helios, primul câine din România cu brevet de salvare în caz de avalanșă, dar cu documentul luat în Franța, despre care am scris AICI.

eMunte.ro: Mai pregătiți și alte sesiuni de antrenament pentru câinii de avalanșă? Dacă da, când?

Ion Sănduloiu: Școala va avea loc anual, în paralel cu Școala Națională Salvamont de la Padina. Sesiunile de antrenament vor începe la sfârșitul lunii februarie, iar până în acest moment s-au înscris patru echipe, pe lângă echipa formată din mine și cățelușa Dara. Acum am importat tehnologie, deoarece în Franța este foarte scump să urmezi stagiul de pregătire. Sunt de părere că o să ne iasă un produs la fel de bun ca al francezilor, dacă nu chiar mai bun, pentru că, fiind mai puțini câini de pregătit, avem mai mult timp de lucrat cu aceștia.

eMunte.ro: Ce vor ști să facă patrupezii, când vor avea brevetul?

Ion Sănduloiu: Câinii vor putea găsi victime în zăpadă. Este important de menționat faptul că patrupezii sunt capabili să descopere unde se află victima în primele 24 de ore, cât corpul este cald.

eMunte.ro: Ce rase de câini sunt cele mai potrivite pentru a urma aceste antrenamente?

Ion Sănduloiu: Cinci rase de câini sunt agreate: Ciobănescul German, Ciobănescul Olandez, Ciobănescul Belgian, Border Collie și orice Retriever. Câinii trebuie să fie rezistenți la frig și să aibă un nas bun. De asemenea, conductorul nu poate fi oricine. Trebuie să fie ori salvator montan, ori ghid montan, deoarece trebuie să cunoască foarte bine zonele unde se pot produce avalanșe.

Citește și: Premieră ANSMR: Câinii salvatori din munții Bucegi

Citește și: Interviu cu președintele ANSMR, Mircea Opriș. Cum poți deveni salvator montan

Citește și: FOTO. Pisica Millie, o felină alpinistă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*