FOTO. Schiorii din Retezat, în anii ’60. „Botezul muntelui” și costumul lui Adam

Dacă unii dintre noi își petrec luni de zile în căutarea unui echipament de schi impermeabil, ușor și călduros, alții preferă variantele mai simple. În urmă cu 50 de ani, schiorii din Retezat alegeau, în locul celor trei straturi de haine, costumul lui Adam. Motivul? Organismul se călea și răspundea mai eficient provocărilor sportive. Iar „tradiția” costumului dat de Mama Natură pare a se fi păstrat și astăzi.

Domeniul echipamentelor sportive a cunoscut o îmbunătățire constantă odată cu evoluția tehnologică. S-au inventat atâtea metode de a produce și verifica piese vestimentare, încât fiecare își poate găsi ceva care să-i vină „ca turnat” și care să respecte toate cerințele necesare pentru confort. Dar v-ați gândit oare ce costume de schi aveau cei care se alunecau pe pante în anii ’60?

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost antrenor de alpinism, poate oferi un răspuns cel puțin interesant. Imaginile, care se găsesc AICI, pe pagina Pensiunii Dora, din Retezat, prezintă şi partea mai puţin ştiută despre schiorii care își făceau veacul pe pârtiile nebătătorite. Schiorii de tură coborau pantele în „costumul lui Adam”, primind „botezul muntelui”. Obiceiul era un mod prin care sportivii îşi întăreau organismul şi se bucurau de razele soarelui, în timp ce echipamentul lor (la acea vreme, fără caracteristici de impermeabilitate sau de eliminare rapidă a transpirației) era pus la uscat.

Fotografiile care îi înfăţişează pe schiori fără haine și pe care le puteți viziona în galeria foto de pe pagina pensiunii Dora sunt realizate într-o căldare a Retezatului, potrivit posesoriului imaginilor de colecție, Dan Vifor Pichiu.

Şi în prezent, relatează salvamontiştii din Hunedoara, unii dintre schiorii de tură renunţă complet la haine, înainte de a coborî pe traseele din Retezat. Iar acest masiv nu este singurul care „găzduiește” schiori îndrăzneți. În Munții Cindrel, stațiunea Păltiniș, are loc în fiecare am concursul Miss Bikini Arena Platoș, unde practicantele de schi și snowboarding coboară pârtiile echipate doar cu un costum de baie.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*