Salvamontiştii au salvat 260 de persoane în luna octombrie, în cadrul a peste 150 de acţiuni de salvare şi acordare a primului ajutor pe parcursul lunii octombrie.

Chiar dacă a fost o lună de tranzit către sezonul de iarnă, caracterizată printr-un număr mai redus de turişti, dar totuşi cu multe evenimente organizate pe munte, serviciile salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 250 – 300 de salvamontişti zilnic, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe traseele turistice alpine, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.

În această perioadă, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 153 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 258 persoane, se arată într-o informare remisă Agerpres, de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

Dintre acestea, 39 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, o persoană elicopterului SMURD-IGAV, iar 5 victime serviciilor IML.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 129 de apeluri prin care se anunţau accidente montane. Restul apelurilor de urgenţă au fost primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii octombrie s-au primit 713 de apeluri prin se solicitau informaţii despre zona montană.

„Chiar dacă sezonul de vară s-a încheiat, calendaristic, în toate staţiunile din ţară, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, pe traseele turistice, precum şi în zonele de campare şi în cele de practicare intensivă a sporturilor montane, serviciile salvamont vor continua să asigure efectivele necesare de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente”, a menţionat Sabin Cornoiu, potrivit informării citate.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*