România participă cu cinci sportivi la Campionatul Mondial de Schi Alpinism, care are loc anul acesta la Verbier, Elveția. În perioada 6-12 februarie, trei seniori, Silviu Manea, Ionuț Gălițeanu și Viorel Pălici, un junior, Vlad Dobre și un cadet, Cătălin Clinciu vor reprezenta țara noastră.

Campionatul Mondial de Schi Alpinism este una dintre cele mai importante competiții sportive de schi. Pe parcursul săptămânii se vor desfășura cinci probe: sprint, vertical, individual, pe echipe și ștafetă. Pe 6 februarie, la ora 9, cei cinci sportivi români vor începe competiția cu proba de sprint, pe distanța de 1,1 kilometri. Proba de vertical va avea loc pe 7 februarie, unde vor participa Ionuț Dan Gălițeanu, Silviu Manea și Viorel Palici. Cursa se desfășoară numai în urcare, pe o distanță de aproximativ 5 kilometri, cu o diferență de nivel de 847 de metri. La două zile distanță, românii noștri vor schia în proba individuală, care are 12,5 km și 1.700 de metri diferență de nivel pozitivă și negativă (4 urcări și 4 coborări) și cu trei treceri pe picioare ce însumează 250 de metri. Duminică, pe 8 februarie, juniorul Vlad Dobre și cadetul Cătălin Clinciu vor participa la proba „Vertical Junior”, conform casa-romanilor.ch.

”E o competiție grea la care participă toată elita mondială a acestui sport. E prezent și Kilian Jornet, cunoscutul alergător montan. E greu să-ți pui un obiectiv foarte tare. Personal, dacă mă plasez în prima jumătate a clasamentului ar fi extraordinar”, a declarat Ionuț Gălițeanu.

În cadrul curselor de schi alpinism (ski mountaineering) este urmat un traseu fixat, iar participanții trebuie să trecă prin puncte de control. Concurenții pot urca pe schiuri, cu ele în brațe sau pe jos și pot ajunge până la peste 3.000 de metri altitudine. Potrivit sportnews.ro, este posibil ca începând cu anul 2018, schi alpinismul să devină sport olimpic.

Citește și: Sonia Drăgan, prima femeie din România care va escalada Mont Blanc pe schiuri

Citește și: FOTO. Cele mai spectaculoase imagini de la schi și snowboarding din 2014

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*