Când a creat lumea, Dumnezeu a fost foarte generos cu ceea ce este astăzi țara noastră. Nu e de mirare, astfel, că farmecul locurilor românești i-a fascinat pe fotografii de pretutindeni, care au venit aici să captureze pe hârtie fotografică, pentru totdeauna, frumusețea plaiurilor mioritice.

În perioada interbelică, fotograful Kurt Hielscher a fost invitat, de Guvernul român de la acea vreme, să călătorească prin România și să alcătuiască un album fotografic, asemănător celor despre Germania, Spania, Italia, Țările Nordice. Fotograful a străbătut mii de kilometri şi a făcut circa 5.000 de fotografii în regiuni precum Transilvania, Moldova, Basarabia, Banat, Maramureş sau Bucovina, dar şi în localităţi care acum nu mai sunt în componenţa României.

Lucrarea care a rezultat, ”România”, a avut 304 imagini și a fost unul dintre cele mai complexe și profesioniste albume fotografice realizate despre țara noastră în acele timpuri. Deși unele surse susțin că albumul a apărut în 1933, se pare că anul publicării este, de fapt, 1938, după cum se arată pe coperta albumului. Dincolo de acest aspect, albumul a fost prefațat de Octavian Goga.

”Pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Unele sate au și fost învăluite; norul cenușiu acoperă tot mai mult uneltele strămoșești și coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanță vieții populare în dauna peisajului. Mi se pare că aș putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet și continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa”, spunea Hielscher despre albumul care avea să captureze atmosfera anilor interbelici, potrivit Muzeului de Fotografie.

Eseul fotografic al lui fotografului originar din Silezia are, la început, și un anunț, în care statul este înștiințat că albumul a fost trimis în Cernăuți, de către consulul britanic de la Geneva. Mai importantă este menționarea că albumul nu conține propagandă.

Vă prezentăm, așadar, câteva dintre imaginile care apar în albumul de fotografie ”România”. Întreaga lucrare poate fi vizualizată AICI.

Valea Dâmboviței
14 articol(e) « de 14 »

Citește și: FOTO. Piscurile munților, admirate de Ceaușescu. Cum arătau, pe atunci, stațiunile montane

Citește și: FOTO. Cele mai populare cabane montane în perioada comunistă

Citește și: La munte sau la mare? Ce alegeau românii în perioada interbelică

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*