Risc mare de avalanșă în Bucegi. Salvamontiștii sunt în alertă în minivacanța de 1 Mai, deoarece există riscul producerii de avalanșe, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri există risc mare (4) de avalanșe în Bucegi, după ce stratul de zăpadă a scăzut cu până la 20 cm la Bâlea Lac și cu până la 9 cm în Bucegi.

Vineri seară stratul de zăpadă măsura 198 cm la Bâlea-Lac, 96 cm la Vârfu Omu, 4 cm la Sinaia și este discontinuu la Predeal și Fundata.

La altitudini mai mari de 1800 de metri, potrivit ANM, există în continuare risc mare de producere a avalanșelor.

„Temperaturile pozitive și insolația, vor determina în continuare umezirea stratului de zăpadă din partea superioară. Pe văi și în zonele adăpostite sunt prezente depozite însemnate, iar pe versanți, numeroase plăci de vânt. Alunecarea stratului de zăpadă relativ recentă și umezită din partea superioară, peste straturile mai vechi va fi probabilă în condițiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele înclinate, prin ruperea plăcilor. Spontan, se vor produce însă curgeri și avalanșe de topire”, precizează ANM.

La altitudini mai mici de 1800 de metri există risc moderat de avalanșe (2).

„Stratul de zăpada este discontinuu sub 1500 m, iar riscul declanșării avalanșelor este redus și va continua să se topească pe fondul temperaturilor ridicate. Declanșările de curgeri sau avalanșe de topire de suprafață vor fi posibile pe văi și în zonele adăpostite(unde sunt acumulări mai importante de zăpadă) sau pe pantele foarte înclinate, mai ales în intervalul altitudinal 1600-1800 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, precizează ANM.

Citește și: Risc de avalanșă: Echipamente care te pot salva de la moarte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*