Atunci când mergi la schi trebuie să te îmbraci inteligent.

Suntem în plin sezon de schi, iar pârtiile atrag, în fiecare weekend, zeci de mii de turiști în stațiunile montane. Cu toate acestea, puțini știu cum să se îmbrace adecvat, astfel încât să nu transpire de la prima coborâre sau să nu înghețe de frig și să bea ceai cu aspirină la apusul soarelui. Însă nu te panica! Găsirea mixului magic este mult mai simplă decât ingineria spațială și se numește „regula celor trei straturi”, concepute din materiale inteligente.

În plus, avem o veste bună: dacă știi ce să cumperi, află că tot ceea ce ai nevoie se găsește și în magazinele online. Îmbrăcămintea pentru schi de care ai nevoie poate fi cumpărată din câteva clickuri, iar dacă vrei să mergi și mai departe, vei vedea că schiurile, clăparii și bețele de schi îți fac cu ochiul în zeci de modele.

Cum ne îmbrăcăm atunci când mergem la schi:

Stratul de bază

Stratul care vine în contact cu pielea trebuie să fie termic, din material care elimină transpirația. Iar acest material poate fi sintetic (polipropilenă) – de obicei – sau lână. Cele din lână păstrează mai bine căldura corpului, dar sunt mai scumpe și mai greu de întreținut. Materialele sintelice sunt, prin urmare, mult mai la îndemână. Elementele ce compun stratul de bază sunt mai groase sau mai subțiri, iar tu le alegi în funcție de temperaturile la care schiezi sau în funcție de straturile următoare.

Stratul intermediar

Pentru stratul intermediar îți recomandăm un polar. Acesta este foarte ușor și menține căldura corpului în interior. Mai poartă denumirea „fleece“ și a fost creat în 1979 ca alternativă sintetică și mult mai ieftină la lână. Grosimea polarului variază de la micro la 300. Desigur, ți-l vei alege în funcție de temperaturile la care vrei să-l folosești, iar în zilele de primăvară, dacă ai o jachetă performantă și de calitate, poți renunța la stratul intermediar.

Stratul exterior

La exterior, vei avea nevoie de o geacă, iar o geacă de schi este compusă din mai multe straturi, cu o căptușală ce ține de cald și o membrană impermeabilă și cu proprietăți de windstopper.

Înainte de a cumpăra o astfel de geacă, aruncă o privire pe etichetă, unde vei găsi mai multe valori. O haină bună va avea izolație de aproximativ 80g/m2 în zona corpului și de 60g/m2 în zona mâinilor. Alte valori la care trebuie să fii atent sunt cele care se referă ia impermeabilitate și respirabilitae.

O haină relativ ieftină trebuie să aibă măcar 5.000 mm impermeabilitate și un strat de aerisire cu valoarea 4.000/m2/24h. Dacă vrei un produs pentru condiții mai dure, caută valori de două ori mai mari, iar dacă portofelul duduie de bani, caută valori de 20.000.

În plus, o geacă de schi este dotată cu multe multe buzunare, interioare și exterioare. Cel mai important este cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă.

Pantalonii de schi trebuie să aibă aceleași proprietăți, plus întărituri la genunchi și la baza piciorului.

O mică problemă ce necesită puțină atenție

Alegerea hainelor trebuie, însă, să fie făcută în funcție de activitățile pe care vrei să le faci echipat cu ele, precum și de temperaturile pe care crezi că le vei întâmpina. Poți, desigur, să îți cumperi tot ce dorești, dar când le porți, alege-le în funcție de vreme. Poți calcula temperaturile cam așa: la 0° C: strat de bază+ tricou + geacă; la -5° C: strat de bază + pulover/polar + geacă; la -10°C: strat de bază + tricou + pulover/polar + geacă.

De menționat că mai gros nu înseamnă neapărat mai bun, pentru că, potrivit Sierra Trading Post, prima greșeală pe care o fac pasionații de aventuri în natură e că poartă prea multe straturi de haine. Desigur, când te pregătești de drumeție te gândești că e mai bine să îți fie cald decât frig. Corect, însă nu uita că de îndată ce vei începe să te miști, te vei încălzi și vei transpira, iar hainele umede nu sunt deloc confortabile și poți da în hipotermie.

Ce e de făcut? Fie renunți în avans la un strat de haine, știind că te vei încălzi de îndată ce te vei mișca, fie renunți la un strat de haine pe parcurs, când simți că te încălzești. Atenție! Nu aștepta până te trec toate apele și ai timp de o pauză undeva la poalele pârtiei – s-ar putea să fie prea târziu.

Pe cap

Pentru schi și snowboard recomandăm casca de protecție, care are, de obicei, o căptușală ce ține și de cald. O cagulă din material bun ar fi perfectă pe sub cască, în zilele friguroase.

La picioare

Evident, clăpari sau boots. Pentru interior, alege ciorapi de schi, din materiale tehnice, care țin de cald. Ciorapul trebuie să fie relativ subțire, ca să-ți permită un control cât mai bun al clăparului. Trebuie să fie fix pe picior (dar nu strâmt), cu întărituri în zona tibiei și cu zone de respirabilitate. În plus, un ciorap bun este construit dintr-un material aderent, așa că alege ciorapii dedicați schiatului sau snowboardingului și renunța la ciorapii groși „de bazar”, pe care părinții ți-i puneau în rucsac atunci când mergeai la munte în liceu.

La mâini

Mănușile de schi trebuie să te protejeze de frig, de umezeală, dar, totodată, să-ți asigure un control bun al bețelor de schi. Evită mănușile groase și alege un model fabricat în straturi, cu membrană Gore-Tex. Trebuie să aibă, totodată, ranforsări, iar materialul de pe palmă să fie aderent.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*