Rusia s-a lăudat de zor că a cheltuit aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a găzdui şi organiza Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, însă calculele realizate de presa americană par să demonstreze cu totul altceva.

Dacă cifrele cu parfum rusesc ar fi adevărate, Rusia ar deveni ţara care a cheltuit cei mai mulţi bani din istoria Jocurilor Olimpice pentru organizarea evenimentului şi ar surclasa, în acest sens, toate celelalte jocuri olimpice de iarnă la un loc.

Sume astronomice la Soci

Până în 2014, cele mai scumpe jocuri olimpice din istorie au fost cele de la Beijing (2008), care au costat 45,4 miliarde de dolari, urmate de cele de la Atena din 2004 (19,4 miliarde de dolari), şi de cele de la Nagano din 1998, care sunt şi cele mai scumpe jocuri olimpice de iarnă după Soci (18,7 miliarde de dolari). Topul este completat de Jocurile Olimpice de vară de la Barcelona din 1992 (16,4 miliarde de dolari), de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 (14,9 miliarde de dolari) şi de precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, cea de la Vancouver: 8,8 miliarde de dolari.

Mint oficialii lui Putin?

Jurnaliştii americani de la The News Herald susţin, însă, că oficialii lui Putin mint, iar suma s-ar ridica la cel mult 43,1 miliarde de dolari.

În urmă cu 6 ani, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, a declarat că suma pe care Rusia o va cheltui pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci va fi de 1,5 triliarde de ruble, adică 43,1 miliarde de dolari, conform presei americane.

Cu toate acestea, jurnaliştii de la The News Herald se îndoiesc chiar şi de această sumă, iar calculele lor indică un alt total. Conform americanilor, Rusia ar fi cheltuit 6,7 miliarde de dolari pe facilităţi olimpice şi 16,7 miliarde de dolari pentru modernizarea căilor ferate, a şoselelor şi a infrastructurii din Soci. Restul sumei ar fi fost acoperit de sponsori, printre care s-ar afla şi o serie de favoriţi ai lui Vladimir Putin, iar contestatarii preşedintelui rus nu se lasă şi susţin că facturile ar fi fost umflate intenţionat, pentru a păcăli Guvernul.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*