Comunitatea „Uniți Salvăm” a anunțat că sâmbătă, 9 mai, vor fi organizate o serie de proteste masive în Capitală, în 24 de orașe din țară, dar și în orașe din diaspora. Aceste proteste au ca scop oprirea despăduririlor abuzive din România.

Protestul din București va avea loc mâine, începând cu ora 16, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piața Charles de Gaulle. Până în acest moment și-au anunțat prezența peste 9.900 de români. Îndemnul organizatorilor este să nu veniți singuri.

În ultimii ani, pădurile din întreaga țară au avut foarte mult de suferit din cauza acestor despăduriri. În acest moment, suprafața împădurită din România este la jumătate față de cea existentă în 1989, iar situația se complică atunci când realizăm că jumătate din suprafața totală de pădure virgină din Uniunea Europeană se află în țara noastră.

Obiectivele protestelor

Organizatorii au ținut să facă o serie de precizări legate de acest eveniment, pentru a lămuri eventuale probleme. În primul rând, singurul scop al acestor proteste este salvarea pădurilor și nu există implicații politice. Se dorește o legislație care să apere pădurile de tăierile masive și excesive, dar și protejarea comunităților locale de câteva companii care dețin monopol pe tot lemnul de pe piață, fapt ce duce la afectarea industriei autohtone de prelucrare a lemnului. De asemenea, Codul Silvic necesită modificări importante, schimbări ce trebuie stabilite alături de oameni de specialitate și reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu.

Printre restul solicitărilor se numără: îmbunătăţirea implementării programului ”Radarul Pădurilor”, protecția pădurilor virgine, cvasivirgine și a Parcurilor Naționale, o finanțare corespunzătoare a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare, potrivit România Curată.

În al doilea rând, organizatorii au ținut să clarifice că niciunul dintre ei nu are vreo apartenență politică și nici nu este simpatizant al vreunui partid, conform Rezistența Civilă.

Anunțul de mobilizare de pe Facebook al comunității „Uniți Salvăm” conține și informații legate de clasa politică: „la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, Prinţul Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”.

Organizatorii susțin că ei nu îl consideră pe președintele Klaus Iohannis ca fiind unicul răspunzător pentru aceste despăduriri, ci că toate partidele care au venit la putere au contribuit la situația gravă în care se află acum pădurile din România.

Orașele în care vor avea loc protestele, în afară de Capitală sunt: Alba-Iulia, Arad, Baia Mare, Brașov, Bârlad, Cluj, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Galați, Iași, Mangalia, Oradea, Pitești, Ploiești, Rădăuți, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Suceava, Târgoviște, Timișoara, Tulcea și Vaslui. Puteți afla de AICI unde vor avea loc adunările și la ce ore.

Instituțiile statului primesc cadou câte un copac

Cu ocazia împlinirii a 13 ani de rezistență civică, Miliția Spirituală va organiza un marș tot sâmbătă, la ora 18. Plimbarea va începe în Parcul Herăstrău, se va opri la Palatul Parlamentului și are ca scop plantarea a câte un pui de copac la fiecare instituție a statului.

Citește și: Pădurile brașovene, „uşurate” de 40.000 de metri cubi de lemn. Proteste pe 9 mai

Citește și: Defrișări în Retezat: Drumul către cabana Pietrele va fi refăcut. Exploatările continuă

Citește și: În Retezat se defrișează masiv, la comanda Primăriei Sălaşu de Sus

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*