Fundatia Propark si CPNT Brașov (Clubul pentru Protectia Naturii si Turism) readuc concursul de tip adventure în România.

ProPark Adventure este o competitie complexă cu caracter montan, pe rute neamenajate, pe pante si zone accidentate, prin zone împădurite si gol alpin (creste, culoare, abrupturi, vai, grohotişuri, păsuni alpine, jnepenişuri). Parcurgerea acestora testeaza aptitudinile fizice, psihice, de andurantă si de orientare ale echipelor, prin:

– Alergare montană

– Ciclism montan

– Orientare sportivă/turistica

– Canoe/plută

– Alpinism

– Speologie şi alte probe surpriză

Analizând formatul acestor concursuri si ce si-ar dori sportivii, se va organiza o competitie complexă cu un nivel de dificultate mai ridicat, care să promoveze ariile naturale protejate ca destinatii ideale pentru practicarea activităţilor sportive outdoor. De asemenea, se subliniaza importanţa lor pentru conservarea naturii la nivel national, dar mai ales avantajele pe care le au pentru comunitătile învecinate.

Fiecare echipa va putea alege sa participe la una din cele 2 categorii:

EcoChallenge – formata din probe de aventura pe distante lungi (180-250 km) şi care înglobează probe precum: trekking, orientare, mountain-biking, rapel sau alte probe pe coarda, canoe sau plutarit, toate acestea în maxim 50 de ore.

Outdoor Escape – înglobează aceleaşi probe, dar se desfăsoară pe distante mai scurte (100-150 km), fiind presărată cu mai multe probe surpriză. Insă timpul limită de parcurgere al tuturor probelor este de 26 de ore si nu sunt multi cei care pot să-l îndeplinească, mai ales dacă nu se află în echipa potrivită.

Este un sport de echipă, cu patru membri, din care cel puțin unul trebuie sa fie fată.

Harta este înmânată echipelor cu o zi înaintea startului iar traseul este la alegerea echipelor, acestea fiind nevoite să treacă prin toate posturile de control în ordinea stabilită de organizatori.

Organizatori:

Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism (CPNT) este o organizaţie nonguvernamentală care acţionează în sprijinul protejării mediului şi practicării turismului ecologic.

Înfiinţat în anul 1973, C.P.N.T. este format din aproximativ 100 de voluntari, majoritatea studenţi, care, pe lângă participarea la numeroase acţiuni cu specific montan (tabere, competiţii), sunt receptivi şi se implică activ în acţiunile clubului.

Cele mai recente activităţi ale organizaţiei s-au axat în principal pe campanii de educaţia eco-civică a populaţiei. În paralel au fost amenajate trasee turistice din Judeţul Braşov şi s-au organizat concursuri cu specific montan (Brasov Marathon, Marathon 7500 etc). Mai multe detalii găsiți AICI.

Fundatia ProPark este un sprijin pentru ariile protejate din România care contribuie la dezvoltarea si îmbunătătirea continuă a capacitătii de management a celor care lucrează pentru natură, prin educare si constientizare cu privire la importanta mediului. Pentru că în ultimul timp am asistat la o explozie de competitii sportive, majoritatea având loc în arii protejate, se doreste atragerea atentiei participantilor asupra acestor zone naturale si a importantei lor din punct de vedere economic, social si de mediu. Mai multe detalii găsiți AICI.

Găsește-ți echipa pana pe 4 mai si participă la prima editie în perioada 4-7 iunie 2015!

Iată cum arată o competiție de Adventure Racing din străinatate:

Comments

comments

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*