În comuna brașoveană Lisa ar putea fi demarat un proiect de peste 120 de milioane de euro: cel mai mare domeniu schiabil din România, întins pe o suprafață de 68 de kilometri și plasat la altitudine o de 2.400 de metri.

Deși în județul Brașov se găsesc cele mai lungii pârtii de schi omologate din România, munții Fărăgaș au foarte puține pârtii de schi, comparativ cu celelalte grupe de munți. De aceea, primarul comunei Lisa, Nicolae Greavu, a propus amenajarea a 68 de kilometri de pârtii pe versantul nordic al masivului Făgăraş, potrivit bzb.ro.

Construirea pârtiilor se va face în aproximativ cinci ani, cu un capital de peste 120 de milioane de euro. Primarul Greavu a susținut că banii vor veni din fondurile europene. Mai mult, edilul din Lisa a spus că proiectul a intrat, deja, în atenția unei firme din Germania.

„Avem prevăzute patru etape pentru implementarea acestui proiect care va genera o puternică dezvoltare economică şi turistică a întregii zone. Pentru finanţarea lui ne-am asociat cu Consiliul Judeţean Braşov şi dorim să accesăm fonduri europene. În acest an vom termina şi studiul de fezabilitate la care s-a lucrat doi ani. De asemenea, specialiştii au întocmit studii comparative ale temperaturii şi evoluţiei stratului de zăpadă de pe suprafaţa viitorului domeniu schiabil, în diferite perioade ale anului, astfel încât să avem o imagine clară asupra potenţialului zonei”, a explicat primarul din Lisa.

Comuna Lisa se află între orașele Făgăraș și Victoria, la 15 kilometri de drumul european E68 și la 20 de kilometri de Vârful Moldoveanu, iar accesul spre noua staţiune se va face, potrivit planului, cu telegondola.

Alte proiecte grandioase, abandonate din lipsă de finanțări

Acesta nu este singurul proiect futurist lansat de edilii din judeţ. Cu doi ani în urmă, municipiile Braşov şi Săcele doreau să amenajeze în Munţii Cailor cea mai mare staţiune de schi din Europa de Est. Proiectul s-ar fi întins pe o suprafață de 420 de hectare și ar fi avut 22 de pârtii de dificultăți diferite.

Lucrările la staţiunea „Paltinu”, cum a fost botezat proiectul, urmau să înceapă în 2013, însă nu s-a găsit nicio sursă de finanţare.

Citește și: Ghidul primăvăraticului. Unde putem schia începând din martie

Citește și: Preţuri derizorii. Unde este de trei ori mai ieftin să schiezi decât pe Valea Prahovei

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*