Probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, din cauza iubitorilor de off-road. Rangerii şi jandarmii montani depun eforturi pentru a-i opri să practice acest sport în aria naturală protejată. 

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că există proprietari de pensiuni specializaţi pe acest gen de activitate. Aceștia aduc turişti din străinătate pentru a practica off- road-ul pe suprafeţele accidentate şi pitoreşti din aria naturală, deoarece aceștia nu pot să facă acest lucru în ţările din care provin.

Hegyi Barna a adăugat că pasionaţii de off-road intră în parcul naţional cu maşini de teren, motociclete şi ATV-uri, distrug pajiştile şi sperie animalele sălbatice.

„Am identificat, la un moment dat, un grup din Olanda, adus de o firmă din Suceava, cazat la Lacu Roşu. Era după o săptămână de ploi, s-au dus pe pajişti, peste păşuni, fâneţe şi nu a mai rămas vegetaţie, nimic, în urma lor, de parcă ar fi fost arat. Şi deranjul e foarte mare, deranjează fauna, urcă în munţii Hăşmaş, unde sunt capre negre, urşi. Pe de altă parte, unele animale, cum ar fi urşii, se obişnuiesc cu zgomotul şi activitatea umană şi nu îi mai sperie prezenţa omului”, a spus Hegyi Barna.

Pentru a-i descuraja pe cei pasionați de off-road, se efectuează patrule comune, împreună cu jandarmii montani și au fost amplasate bariere. Cu toate acestea, amatorii de sporturi extreme sunt, de cele mai multe ori, foarte greu de oprit. Barna a explicat că au existat situaţii în care rangerii parcului, aflaţi în patrulare singuri, au fost ameninţaţi.

„Un ranger de-al nostru s-a întâlnit cu un grup din Ungaria şi au vrut să-l bată, l-au ironizat, abia a scăpat. Şi asta pentru că a avut curajul să îi oprească şi să le spună că sunt parc naţional şi că nu au voie acolo. E foarte greu dacă nu suntem cu jandarmii”, a declarat sursa menţionată.

Aceasta a adăugat că proprietarii de pensiuni nu recunosc că organizează astfel de activităţi şi susţin că ei doar asigură cazarea turiştilor.

Purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu, a declarat, pentru Agerpres, că „cele două posturi montane au aplicat, în perioada martie 2017- martie 2018 un număr de 24 sancţiuni contravenţionale, pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2005, privind protecţia mediului, constând în amenzi, în cuantum de 12.000 de lei şi avertismente”.

Potrivit reglementărilor în vigoare, accesul auto în aria naturală este strict interzis, în afara drumurilor publice, excepţie făcând proprietarii, cei care administrează pădurile, angajaţii parcului naţional şi salvamontiştii.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*