Primul parc stelar acreditat internațional din România va fi amenajat, de către Asociația Vadon din Sfântu Gheorghe, în munții Bodoc-Baraolt.

Turiștii vor putea observa, astfel, cerul înstelat, fără a fi afectați de poluarea luminoasă.

Directorul executiv al asociației, Demeter Janos, a declarat că ideea parcurilor stelare de pe munți a pornit din SUA, unde cerul instelat a dispărut din viața locuitorilor marilor orașe din cauza poluării luminoase, conform bzibrasov.ro.

El a declarat că membrii asociației, sprijiniți de mai mulți astronomi din Ungaria, au început să facă măsurători pentru a găsi cele mai bune locuri unde va fi amenajat parcul stelar. În opinia specialiștilor, cea mai bună zonă s-ar afla în situl natural din munții Bodoc-Baraolt.

„Deocamdată suntem în stadiul de a identifica acele puncte care ar putea să fie interesante, trebuie să facem măsurători, fotografii speciale pentru ca să ne dăm seama de unde vine poluarea cu lumină şi să găsim locurile cele mai adecvate (…) Va fi un punct central în acest parc, dar şi mai multe locuri unde se pot organiza excursii de noapte cu turiştii, «înarmaţi» cu telescoape şi diverse obiective optice pentru a putea observa cerul înstelat, unde se pot ţine prezentări de către specialişti. Sunt o droaie de evenimente astronomice care trec peste noi fără să ştim sau fără să avem timp să se observăm”, a declarat Demeter janos, conform sursei citate.

Documentația va fi realizată până în primăvara anului 2015 și va fi prezentată Asociației Internaționale Dark-Sky pentru a beneficia de statutul de ”parc internațional al cerului înstelat”. totodată, proiectul va fi demarat în a doua jumătate a anului viitor.

 

   Citește și: FOTO: Cum arată cabana de la 2.500 m altitudine, unde turiștii pot locui gratuit

 

   Citește și: VIDEO. Gest extrem de riscant pe cel mai periculos traseu montan din lume

 

   Citește și: Radarul pădurilor: „S-au dat amenzi în câteva zile cât într-un an!”

 

Comments

comments

One Response

 1. Valentin Grigore

  Initiativa e laudabila, dar necesita cateva lamuriri.
  In primul rand, ce masuri se vor lua pentru a avea acest dark-sky park?
  Nu este suficient sa gasesti o zona cu cer negru pe care sa o declari dark-sky park. Exista numeroase astfel de locuri in Romania unde asociatiile de astronomie si astronomii amatori organizeaza tabere si scolide vara de astronomie de peste 20 de ani…
  Trebuie luate masuri clare de protectie a unei astfel de zone si asta nu e posibil fara o reglementare clara si impunerea unor masuri de protectie, inclusiv legislativa.
  In ce va consta proiectul in sine?
  Fara astfel de lamuriri si demersuri, totul pare doar o reclama pentru o activitate astroturistica…

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*