Primul ghid de drumetie pentru persoanele cu dizabilități din România a fost lansat, recent, de Asociația de Educație și Cultură Outdoor (A.E.C.O.).

Ghidul „Drumeție Montană în Familie – trasee accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi”, scris de Marian Anghel, preşedintele Societăţii Ghizilor şi Liderilor Montani, a fost realizat în cadrul proiectului „Natura fără Bariere” cu susţinerea Fundaţiei Orange, conform ziaruldeiasi.ro. Fundația Orange oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţi ai Orange România prin programul „Susţine un ONG!”.

Ghidul se adresează familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități şi include descrierea în limba romană şi engleză a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului: masivele Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucaș (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană).

Toate traseele sunt clasificate în funcție de gradul de dificultate și sunt însoțite de fotografii și descrieri explicative, alături de numeroase informații privind mersul pe munte în general.

Informațiile au fost obținute exclusiv din teren, iar întreaga muncă de cercetare a fost realizată de membrii și voluntarii A.E.C.O., în colaborare cu Rucksack Mountain Guides.

„În România, accesul la natură trebuie garantat și asigurat tuturor oamenilor, indiferent de vârstă și inclusiv celor a căror viață este strâns legată de un cărucior rulant. Pentru persoanele cu dizabilități, o banală piatră, un șanț prost gândit sau niște trepte pot face diferența. Zona urbană din România este foarte departe de a fi accesibilă persoanelor cu dizabilități, iar muntele… este aproape imposibil. Spun „aproape” pentru că, spre surprinderea multora, chiar și a noastră, a celor implicați în realizarea acestui ghid, am descoperit trasee în natură care sunt sau ar putea fi accesibile cărucioarelor rulante, cu un minim de efort fizic”, a declarat Marian Anghel, conform sursei citate.

„Este prima iniţiativă de accesibilizare a traseelor montane la noi în ţară, însă sperăm ca proiectul celor de la A.E.C.O. să fie un model şi pentru alte organizaţii naţionale care promovează mersul pe munte. „Natura fără bariere” a ridicat încă o barieră şi ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe persoane în scaun rulant ori părinţi cu copii în cărucior şi să ne vedem mai des pe munte. Sunt mândră că angajaţii Orange România se implică în număr din ce în ce mai mare, iar concursul „Susţine un ONG !” îi stimulează să atragă fonduri pentru o cauză în care cred”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundaţia Orange.

Ghidul poate fi folosit și de educatori, profesori, asociații, ONG-uri implicate în sfera educațională sau oricine dorește să se bucure de potecile montane din zona Brașovului. În plus, adulții pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, în funcție de vârstă, echipament și experiență.

Ghidul este disponibil gratuit asociațiilor persoanelor cu dizabilități, în limita stocului disponibil, prin contactarea directă a Asociaţiei pentru Educaţie şi Cultură Outdoor. În plus, ghidul poate fi achiziţionat online, prin intermediul Rucksack Shop, iar toate veniturile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi refolosite în scopul continuării proiectelor de educație outdoor realizate de către A.E.C.O. România.

Citește și: 10 sfaturi utile. Cum să-ți determini copilul să iubească muntele

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*