Prima femeie din România care a urcat pe Ama Dablam, în Himalaya, este Laura Mareș, medic oftalmolog din Iași, în vârstă de 43 de ani. 

Legitimată la Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, Laura Mareș a fost însoțită de Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, și a reușit, pe 22 octombrie, la ora 10 dimineața, ascensiunea celui mai înalt punct al muntelui Ama Dablam (6.812 m) din Himalaya (Nepal), fără suport Sherpa și fără utilizarea de oxigen îmbuteliat, conform Federației Române de Alpinism și Escaladă.

Laura Mareș s-a antrenat asiduu în ultimii cinci ani, dedicându-și timpul liber după două joburi, și grija pentru fiica ei de 10 ani.

„Vară, iarnă, toamnă, pe ploaie, fac scări pe Stadion. Şi în Grădina Botanică mă antrenez, însă în general la Stadion. Acolo mă ştie toată lumea“, spune Laura Mareș, pentru ziaruldeiasi.ro, care a publicat, marți, un amplu material despre reușita româncei.

Laura Mareș se antrenează de trei sau patru ori pe săptămână, câte două ore pe fiecare ședință.

Acum cred că este cea mai lungă perioadă de pauză, două săptămâni. În prima săptămână când m-am întors am fost «semicomatoasă», de luni am început serviciul, iar de dimineaţă şi până seara am programări la cabinet“, spune alpinista.

Călătoria spre Ama Dablam a început însă pe 5 octombrie în Kathmandu, Laura Mareș și Justin Ionescu  trecând prin etapa de aclimatizare pe Valea Kumbu, ajungând mai apoi în tabăra Ama Dablam. Ulterior, cei doi au efectuat câte cinci ture între tabăra de la poalele muntelui şi cele două tabere intermediare spre vârf, pentru a-şi căra tot echipamentul.

Cel mai important pe munte şi la o astfel de expediţie este să nu cedezi psihic“, explică Laura Mareş.

Pentru 2019, medicul oftalmolog își propune să urce pe un optmiar.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*