Un salvor montan din Zărneşti, Ciprian Lolu, şi alpinistul bucureştean Horea Popescu au reuşit o premieră națională în schi-alpinism. Cei doi au urcat pe schiuri vârful Muztagh Ata (7.546 de metri), din Pamir.

Expediţia pentru cucerirea vârfului Muztagh Ata a debutat la începutul lunii iulie, iar în 16 iulie, după mai bine de două săptămâni de aclimatizare, Ciprian Lolu a atins singur vârful Muztagh Ata. A doua zi, salvatorul montan din Zărnești s-a reîntors pe vârf tot pe schiuri și tot fără oxigen suplimentar, de această dată alături de alpinistul bucureştean Horea Popescu.

„Este o zonă foarte ciudată să spun, foarte expusă, plină de crevase, seracuri. Dacă vedeai crevasele era foarte bine, foarte ok, pentru că ştiai – nu ai voie pe acolo. Marea problema era că erau foarte multe găuri, să zic aşa, avenuri de zăpadă, cu punţi peste şi riscai efectiv să cazi într-una dintre ele”, a povestit Ciprian Lolu, citat de Digi 24.

„Cele patru ore şi ceva de urcare, grele, aşa cum au fost ele, într-o atmosferă destul de rece, îngheţată, au fost urmate de jumătate de oră de bucurie pe vârf, jumătate de oră – trei sferturi de oră chiar, datorită faptului că era soare totuşi şi era o privelişte fenomenală în toate direcţiile”, a spus alpinistul Horea Popescu.

Deși premiera națională îi aparține lui Ciprian Lolu, fiind, într-adevăr, primul care a atins vârful, salvatorul montan a ținut să facă unele precizări, susținând că „adevărata performanță națională” este cea realizată de alpinistul Horea Popescu.

„Ideea de premieră națională nu-mi poate fi atribuită doar mie, întrucât toată această aventură a pornit de la insistențele lui Horea, fără de care acest vis nu s-ar fi îndeplinit acum… sau poate niciodată. Este adevărat că nivelul meu de pregătire, antrenamentul fizic și experiența montană pe care care le-am dobândit de-a lungul timpului m-au ajutat să realizez acea tura c2-c3-vârf și apoi coborât în c3 (solitar), realizând astfel premiera națională, însă nu acesta a fost scopul nostru. Ca și echipă, scopul era să ajungem împreună pe vârf. Ceea ce s-a și întâmplat a doua zi, însă nu consider lucrul aceasta ca fiind o promisiune făcută lui, ci o dorință pe care am avut-o ca echipă. În fond, am plecat ca echipă și meritele sunt ale amândurora, nicidecum nu trebuie să fiu privit ca un «superhero»”, a scris Ciprian Lolu pe Facebook.

Alpinistul Horea Popescu s-a apucat de schi-alpinism în urmă cu trei ani, dintre care un an a stat pe „tușă”, din cauza unei operații de ruptură de ligamente, „urmând ca prin munca lui să depășească perioada de recuperare și să ajungă, acum, să faca față aceste provocări unice în schi-alpinismul românesc”.

Lolu a adăugat că reușita lui Horea Popescu evidențiază calitatea românilor în expedițiile montane.

Jurnalul de călătorie

La finalul lunii iunie, când Ciprian Lolu și Horea Popescu au ajuns în China, cei doi s-au confruntat cu primele provocări. De această dată, provocările nu erau de ordin sportiv, ci birocratic: controale peste controale urmate de supracontroale, a relatat Ciprian Lolu.

În ceea ce privește expediția propriu-zisă, pe 1 iulie, cei doi români au ajuns la altitudinea de 3.600 de metri, urmând ca pe 2 iulie, să-și monteze corturile în tabara de bază de la 4.500 de metri altitudine. Drumul de la 3.600 la 4.500 s-a petrecut sub un soare puternic, astfel că, pe 3 iulie, cei doi au decis să se odihnească, întrucât nu s-au putut odihni din cauza arsurilor solare și a durerilor de cap.

Pe 4 iulie, cei doi au mers până la 5.600 de metri și apoi au „dat-o la vale”. Pe 5 iulie, Ciprian Lolu a ajuns în Camp 1, unde a înnoptat. Pe 6 iulie, Ciprian Lolu a urcat până la 6.200 de metri, dar durerile de cap l-au forțat să coboare la 5.500 de metri, acolo unde a ajuns și Horea.

În ziua de 7 iulie, sportivii noștri și-au continuat aclimatizarea: Ciprian Lolu a ajuns la 6.400 de metri, iar Horea Popescu a ajuns în Camp 2. Ulterior, au coborât împreună la Camp 1.

Până pe 12 iulie, cei doi continuă aclimatizarea, pentru Ciprian Lolu fiind ultima zi.

„După 7 ani, am ajuns la aceeași altitudine ca în Khan Tengri, 7.010 de metri. Mă simt fericit. Singur de la 6.109 de metri pe schiuri. Acum mă întorc, îl iau pe Horea de la un 6.600 de metri și mergem în BC. Sunt pregătit pentru asaltul final. A fost ultima mea tură de aclimatizare”, a transmis Ciprian Lolu.

Ciprian Lolu este salvator montan la Salvamont Zărneşti, instructor de salvamont, ghid montan şi monitor de schi-alpinism. Lolu are un proiect intitulat „82+” prin care intenţionează să ajungă pe cele mai dificile vârfuri de mare altitudine din lume, precum şi să urce pe cele mai cunoscute şi tehnice vârfuri din lanţul Alpilor. Despre un proiect asemănător am scris AICI.

Vârful Muztagh Ata a fost cucerit prima oară pe schiuri în 1980, de primii americani admişi pe teritoriul Chinei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: Ueli Steck, pentru eMunte.ro: E periculos să te gândești că munții sunt ușori

Citește și: Dor Geta Popescu vrea să devină cea mai tânără alpinistă din lume care realizează circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits

Citește și: INTERVIU. Alex Găvan: Mi-am zis că, dacă reușesc să ajung după bolovan, aș putea avea o șansă de supraviețuire

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*