În numărul din 10 martie 1937, ”Ilustrațiunea Română”, o revistă lunară, supliment al ziarului ”Universul”, care s-a tipărit între 1929 și 1939, susținea că Predealul este un St. Moritz al României.

Motivul principal pe care se susținea articolul era că mareșalul Ion Antonescu prefera Predealul tuturor celorlalte stațiuni din munții românești și că își construise aici, în 1933, o vilă cu pârtie privată, pentru a putea schia în voie. Despre vila lui Antonescu și pasiunea sa pentru schiul alpin am scris AICI.

Mai jos reproducem integral textul articolului din ”Ilustrațiunea Română”:

”După St. Moritz, unde își dau întâlnire marile figuri europene, Predealul nostru prinde și el să se ridice, tânăr și plin de viață, chemând energiile tinerești la sporturi și voie-bună.

Acelaș aer pur al înălțimilor, până la cari se pierde ecoul mărunt al străduințelor citadine, înăbușite de zidurile strâmte și lipsa de perspectivă. E cea mai reconfortantă baie fizică și morală, pe care o poate lua omul, pentru noui forțe creatoare.

Aci, tineri și bătrâni, atrași de mirajul «sportului alb», se avântă ușori, deslănțuiți pentru câtăva vreme din cătușele grijilor, obligațiilor, răspunderilor.

Cu colțurile lui idilice și cu perspectivele minunate spre munți în patru părți de zare, el e parcă un îndemn la energie, imbold la cuceriri de piscuri, de ținte…

Orășeni încovoiați de griji, munții prietenoși vă chiamă!” (anul IX, nr. 11 din 10 martie 1937)

St. Moritz vs. Predeal

St. Moritz este o stațiune din Alpii Elvețieni, care s-a dezvoltat ca destinație de iarnă din 1864, dar care a devenit repede un simbol al turismului de iarnă. Astfel, în 1882, la St. Moritz s-a desfășurat primul Campionat European de Patinaj Artistic, iar în 1934, Campionatul Mondial de Schi Alpin al Federației Internaționale de Schi. De asemenea, stațiunea elevețiană a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1928 și 1948.

Comparativ, Predealul a devenit o așezare care să atragă turiști abia în 1882, când, prin convenția dintre România și Austro-Ungaria din 1874, s-a construit linia ferată Ploiești-Brașov, cu joncțiunea la Predeal. Cu timpul, Predealul s-a transformat într-o destinație pentru iubitorii sporturilor de iarnă, dar și pentru cei care se opuneau lui Carol al II-lea (Sinaia).

 

   Citește și: FOTO. Mareșalul Ion Antonescu: schi alpin, pârtie privată și vilă la Predeal

 

   Citește și: Cabana Babele: de la concerte la Sala Dalles, la crimele lui Ceaușescu

 

   Citește și: ”Cantonul Jepi”: Între dezvoltarea industrială a fraților Schiel și nepăsarea Primăriei Bușteni

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*